Blåbärspaj special

1460039_777960455562849_1670252027_n

Blåbärspaj är somrigt gott – även på vinterhalvåret! Extra god blir pajen när den görs på färska blåbär. Jag smaksätter bären med lite rivet lime- eller citronskal, som verkligen ger en extra smakdimension. Gör den på glutenfri pajdeg eller vanlig pajdeg allt efter preferens. Eller använd en färdig pajdeg från Picard, som är gjord på äkta smör – praktiskt, även om mina barn mycket vänligt säger att min hemgjorda pajdeg är godare:)

Du behöver för glutenfri pajdeg till en pajform på ca 20 cm:

150 gram smör

3 dl glutenfria havregryn1472097_777960158896212_2083548927_n

drygt 1/2 dl potatismjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak1479277_10151968857875857_1487278683_n

Du behöver till en vanlig pajdeg till en pajform på ca 20 cm:

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

florsocker

Till fyllningen:1466251_777960298896198_1675284399_n

ca 4-5 dl blåbär, färska eller frysta

1/2-1 dl socker

det finrivna skalet av 1 lime eller 1/2-1 citron

ev. lite potatismjöl (kan framför allt vara bra om du använder frysta blåbär så det inte blir för vattnigt)

Gör så här:

För den glutenfria pajdegen: Lägg alla torra ingredienser i en matberedare eller liknande med knivblad. Kör runt så att havregrynen blir till havremjöl.

Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar. Kör matberedaren tills du fått en smulig massa.

Tillsätt det iskalla vattnet försiktigt genom röret medan maskinen fortfarande snurrar runt. Låt degen gå ihop tills det blir en klump i ena delen av bunken. Stäng av maskinen. Kanske behöver du tillsätta lite mer potatismjöl eller lite mer vatten. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig.

Ställ degen att vila inlindad i plast i kylen eller tryck ut den direkt i din pajform som du sedan ställer i kylen i en halvtimme så degen stelnar till. Detta för att försöka förhindra att den glider ner från kanterna när den gräddas. När du trycker ut degen i pajformen är det viktigt att tänka på att den ska vara jämntjock på kanterna, så den inte är för tunn där och därmed blir bränd under gräddningen och inte håller ihop pajen ordentligt.

Gör så här med den vanliga, glutenhaltiga pajdegen: Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten.

Förgrädda pajskalet i 200 grader i 8-10 minuter så att det stelnar och börjar få lite färg. Dra ner värmen på ugnen till 175 grader när du tar ut pajformen.

Under tiden pajskalet gräddas blandar du blåbär med socker och rivet lime- eller citronskal i en bunke. Lägg blåbären i pajskalet. Man kan också bara lägga blåbären i det förgräddade pajskalet och sockra samt strö över skalet direkt där om man vill.

Ställ pajen i ugnen och baka klart i ca 25-30 minuter.

Ibland, när jag har pajdeg över eller har gjort lite extra mycket pajdeg (som barnen inte lyckats norpa åt sig och slurpa upp) lägger jag den i band ovanpå eller blandar i lite mer mjöl för att få den mer smulig och strör den som smulpaj över innan pajen ställs i ugnen för att gräddas färdigt. Se då till att pajen får fin färg utan att bli bränd.

Servera den ljumma pajen med vaniljgrädde, vaniljsås eller vaniljglass. Om du serverar den avsvalnad pudrar du lite florsocker över.

Lycka till och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera