Saltbakad lax


När laxen saltbakas blir den mycket saftig och fin i smaken. Servera den med några tillbehör du gillar – såser, röror, grönsaker. Du finner tips och inspiration här på Katinkas Kitchen under rubrikerna till höger.

Lägg grovsalt i en ugnsform och lägg en hel bit lax (hel eller del av urbenad laxsida, sådan som man använder till gravlax) och täck med grovsaltet. Baka i ugnen i 175 grader ca 30 minuter – tillagningstiden varierar med laxens tjocklek och efter din smak. Själv föredrar jag när lax är aningen underkokt och lite rå i mitten.

Stick en kniv i laxen och sära lite på köttet så ser du om den är tillräckligt tillagad.

Lägg gärna några citronhalvor i formen också, så som Jamie Oliver tipsat om. De bakade citronerna pressar du efter gräddningen ner i någon god naturell yoghurt och smakar av med lite örtsalt eller flingsalt. När citronerna bakats får de en underbar söt, mild smak som lyfter denna enkla sås att servera till fisk eller annat.

Ett annat alternativ är att servera mitt tomatsmör till, som du hittar här på Katinkas Kitchen. Eller en fetaoströra, eller chèvremousse… det är bara att titta runt här på Katinkas Kitchen under tillbehör och såser.

Servera med ris eller kokt potatis eller varför inte potatis bakad i ugnen i klyftor, smaksatt med flingsalt och någon god örtkrydda som rosmarin eller timjan.


Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera