Gurkmejekyckling med koriander

2026925

Den här rätten är en riktig gammal favorit som jag kan längta efter ibland, särskilt när jag känner att en förkylning är på gång. Gurkmejan är rik på nyttiga antioxidanter och ger dessutom en vackert guldgul färg. Den färska koriandern ger också en massa nyttigheter och en klick färg. Du kan läsa mer om koriander i ett tidigare eget inlägg om denna urgamla nyttiga råvara som finns publicerat här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger.

Servera den här supergoda rätt som den är, kanske med lite sallad eller någon god kokt grönsak, eller servera även ris till. På bilden är den serverad med en fräsch sallad med cocktailtomater och avocado samt ångkokta morötter och en sås av pressad lime med riven ingefära. – extra mycket bakteriefight med C-vitaminer och allt!2026924

Du behöver för 4 personer:

4 benfria bröst/kycklingfiléer eller motsvarande mängd (ca 600-800 gram) kycklinginnerfiléer eller kycklinglårfiléer

4-6 vitlöksklyftor

gärna en bit färsk ingefära, skalad och riven eller finhackad

gärna lite färsk chili – röd eller grön, tvättad och hackad

ev. en liten gul eller röd lök alt. 1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

1-2 msk gurkmeja (jag tycker om att ha ganska mycket – för nyttighets skull)2026926

en skvätt vatten eller ännu hellre lite vitt vin

saft från 1/2 citron eller lime

en rejäl näve färsk koriander, sköljd och hackad

olivolja till stekning

Gör så här:

Stek lök, vitlök och ingefära på medellåg värme tills löken är mjuk och glansig men inte bränd. Tillsätt chilin och gurkmejan. Tillsätt kycklingbitarna. Låt fräsa ett tag. 2026923Häll på lite vitt vin eller vatten och gärna lite pressad citron eller lime. Låt puttra under lock, rör om då och då tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt koriandern på slutet strax innan servering.

Servera som det är eller med ris eller bröd samt gärna en grön sallad och kokta eller stekta/wokade grönsaker.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2026922

 

Kommentera