Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Risgrynsgröt

Det här är receptet till morfars extragoda risgrynsgröt som sonen gärna beställer om helgerna året om… Eftersom han älskar vanilj har den fått tillskott av en bit uppskuren vaniljstång som ger en härlig smak tillsammans med kanelen. Om du får gröt över kan du lätt svänga ihop en efterrätt till söndagmiddagen; ris à la Malta – blanda bara med vispad grädde och vaniljsocker och servera med bär som du rårört med lite socker.

Du behöver till ca 4 personer:

2 dl rundkornigt grötris

2 dl vatten

2 kanelstänger (kan uteslutas om du kokar gröten direkt för saffranspannkakan)

Ev en bit vaniljstång, skuren på längden

2 sockerbitar

2-3 msk smör

ca 7-8 dl mjölk, helst gammeldags eller i vart fall röd mjölk

Gör så här:

Om du använder elspis sätter du på två plattor – en på fyran, en på lägsta värmen. Om du använder gasspis eller induktionshäll har du direktverkan på temperaturen så detta behövs inte.

Häll riset i en kastrull tillsammans med vattnet, kanelstängerna, sockerbitarna och smörklickarna. Ställ kastrullen på den varmare plattan. Låt koka upp och puttra ihop under omrörning tills riset absorberat nästan all vätska. Rör i mjölken lite i taget och låt koka upp under ständig omrörning. När du ser de första bubblorna, eller ”fiskögonen” som man brukar prata om är det nu dags att agera så den inte bränns. Om du använder gasspis eller induktionsspis drar du nu ner värmen till den lägsta tänkbara. Om du använder elspis stänger du av den platta du hittills använt och flyttar över kastrullen till den förvärmda plattan med lägsta värmen. Låt gröten stå under lock och svälla – rör då och då runt ett ordentligt varv så den inte bränns i botten. När riskornen är mjuka och gröten fortfarande är krämig och fin är den klar. Om det blir för torrt tillsätter du mer mjölk och låter koka in. Det här blir en verkligt god och krämig gröt som brukar göra succé.

Bon jul-appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply