Äppelpaj med kardemummasmul

2072067

En härligt generös äppelpaj som doftar förföriskt när den bakas, med sina noter av vanilj och kardemumma.

Pajskalet förgräddas och fylls därefter med en äppelkompott smaksatt med vanilj och calvados. Ovanpå strös en smuldeg med kardemumma och råsocker.

Servera pajen varm, ljummen eller kall med lösvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Du behöver till en pajform på ca 20-25 cm: (beroende på om du har barn som kommer och knaprar upp degen..)2072059

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Du behöver för äppelkompotten:

ca 6-10 äpplen, skalade och skurna i bitar (antalet 2072060äpplen beror på deras storlek – det ska vara ganska mycket kompott så det blir en härligt generös smakrik paj)

30 gram smör

1/2 – 1 dl socker, helst finmalet råsocker (finns att köpa numera och väldigt bra för man slipper sockerknastret) – mängden socker beror på äpplenas sötma/syra – smaka av!

saft från 1/2 citron

1/2 – 1 vaniljstång, uppskuren på längden

några msk calvados

Du behöver för kardemummasmuldegen:

120 gram smör, kallt och skuret i bitar2072063

ca 3 dl vetemjöl

1-2 tsk mald kardemumma

1/2 dl socker, gärna det finmalda råsockret igen

knappt 1/2 dl ljus sirap

gärna äkta vanilj (finns att köpa vaniljfröna på burk) eller lite vaniljsocker med äkta vanilj

extra mald kardemumma och malt råsocker att strö över kakan innan den gräddas2072064

 

Gör så här:

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. 2072065Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten.

Grädda pajbotten i 200 grader i 15-20 minuter. Passa så pajskalet inte blir bränt. Det ska börja bli vackert gyllene och frasigt mört.

Under tiden gör du kompotten. Smält smöret i en2072066tjockbottnad kastrull där du får plats med alla äppelbitar. När smöret har smält tillsätter du sockret och rör runt hela tiden så det karamelliseras. Tillsätt den uppskurna vaniljstången. Kort därefter lägger du i äppelbitarna, rör runt och låter det stå och puttra på ganska låg värme. Rör om då och då. Tillsätt calvadosen, rör runt. När en del av äppelbitarna har kokat sönder medan en del fortfarande är mer hela är kompotten klar att läggas i sitt pajskal.

Medan kompotten står och småputtrar gör du smulpajen: Lägg mjöl, socker, kardemumma och 2072068smör i en matberedare eller i en bunke om du vill nypa ihop degen för hand. Kör ihop degen så den blir homogen och smulig i klumpar. Kanske behöver du tillsätta mer smör, kanske mer mjöl. Ställ smuldegen åt sidan tills du fyllt pajskalet med äppelkompotten. Häll då på smuldegen ovanpå. Avsluta med att strö extra malen kardemumma och fint råsocker över för extra karamellig knaprighet.

Ställ pajen i mitten av ugnen som du värmt till 175 grader. Grädda pajen i ca 30 minuter tills smulpajen fått fin gyllene färg och blivit smuligt frasig. Äpplena är ju redan kokta, så det är egentligen bara smulpajen som ska gräddas nu.

Servera pajen direkt eller något avsvalnad . Jag serverade den med lösvispad grädde smaksatt med en liten sked råsocker och någon msk calvados. Även vaniljvodka är gott att ha i grädden.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera