Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pâte brisée sucrée – söt pajdeg

575763_762122270480001_1153217080_n

Det här är den klassiska franska pajdegen i den tappning jag efter idoga experiment i mitt kök kommit fram till ger den bästa och godaste pajdegen till en hel del efterrättspajer. Det gäller både sådana där man förgräddar pajskalet ett litet tag för att sedan fylla det och låta hela pajen gräddas färdigt. Ett exempel är Jamie’s lime- och citronpaj (som du för övrigt måste pröva!). Ett annat är den nyligen skapade generösa äppelpajen med kardemummasmul, som du hittar en bit ner på första sidan. Men även till de som gräddas helt färdiga och därefter fylls, till exempel med vaniljkräm (crème pâtissière) och färska bär eller frukt.

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter:2072061

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Gör så här:2072064

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den i 2072060pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten.

Grädda pajbotten i 180-200 grader. Den lägre temperaturen väljer du om du ska grädda pajskalet helt färdigt innan du fyller det, medan du väljer den högre temperaturen när du bara ska förgrädda pajskalet för att sedan fylla det och sedan grädda färdigt på lite lägre temperatur.

Passa så pajskalet inte blir bränt. Det ska vara vackert gyllene och frasigt mört.

Använd pajskalet till att göra den busenkla glasstårtan, den supergoda krämiga rabarberpajen, jordgubbstarte med vaniljcrème eller någon annan god paj. Du hittar de nämnda receptet här på Katinkas Kitchen!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar!2072059

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2072067

Leave a Reply