Lax diavolo

2084783

Mer småtokiga tankar i Katinkas Kitchen. Jag hade tänkt göra kycklinglår med en mustig barbecueliknande marinad jag gjorde för många år sedan och nästan glömt bort. Men så hade jag massa lax i frysen som jag ville använda för att frigöra plats, och då fick det bli lax diavolo i stället. Här är marinaden mer som en glaze som laxen bakas under.

Jag valde att servera laxen med ugnsrostad potatis och provencalska bönor. Receptet till potatisen finner du här bredvid på Katinkas Kitchen eller genom att söka på ugnsrostad potatis i sökrutan uppe till höger.

Det var några år sedan jag skapade det här receptet och inser att jag bör laga det igen för att ta nya bättre foton.. 🙂

Du behöver för 4 personer:2084785

4 bitar lax, med eller utan skinn (beräkna 150-200 gram lax per person)

3 msk tomatpuré

4 msk dijonsenap

2 msk chilisås, typ Heinz

gärna chiliflakes eller färsk hackad chili

någon chilikrydda, t.ex. Santa Marias choklad-2084786chiliblandning

1 msk farinsocker eller muscavadosocker

saft och skal från 2 limefrukter eller 1 citron

saft och skal från 1/2 apelsin (kan uteslutas)

2-3 msk olivolja

salt och peppar

Till de provencalska bönorna:

ca 500 gram gröna bönor (haricots verts)

3 tomater, skurna i bitar

1/2 – 1 gul lök eller schalottenlök, skalad och hackad

ev. 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

örtkryddor – gärna herbes de Provence, annars förslagsvis timjan och rosmarin

salt och peppar

olivolja

Gör så här:2084784

Rör ihop ingredienserna till marinaden/glazen.

Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Bred röran över 2084788laxbitarna.

Låt laxen stå åt sidan medan du gör i ordning resten till din måltid. När du har ca 20 minuter kvar till servering ställer du laxen i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter. Titta efter att laxen är lagom stekt, eller mät ännu hellre med en termometer. När temperaturen är 45 grader i mitten är den perfekt. Den som inte vill ha lika sashimi-liknande innanmäte på sin lax låter den steka lite till, men tänk på att om den steker för länge blir den väldigt torr och hård och inte alls lika mjäll och njutbar.

Gör potatisen enligt sitt eget recept.

Så här gör du de provencalska bönorna:

Fräs lök och vitlök i olivolja på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomaterna och kryddor. Tillsätt bönorna ett tag innan det är dags att servera. Använder du frysta bönor tillsätter du dem direkt. Använder du färska bönor ska de förvällas först. Koka dem så de precis blir mjuka, men fortfarande har spänst. De mjuknar ytterligare lite när de steks med den provencalska smaksättningen.

Servera laxen med sin sås och potatisen samt bönorna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera