Ugnsrostade kastanjer med saltigt smör


 

På hösten och vintern när det är säsong för kastanjer älskar jag att rosta dem i ugnen och servera med saltigt smör.

Mysig mat för både vuxna och barn i höstrusket, som jag fick varje höst när jag var liten och mina barn nu tycker hör hösten till. De mättar ganska bra, så vi brukar äta en hel del som förrätt och sedan ha en lättare huvudrätt.De är väldigt populära i medelhavsländerna medan vi här uppe inte alltid vet vad vi ska göra med dem. Fransmännen använder dem även en hel del i efterrätter och kakor.

Köp så fina färska kastanjer som du kan – här i Sverige är det inte alltid så stor åtgång på dem, men de ska inte vara för torra utan snarare ha en viss stuns i skalen när du klämmer på dem. Då blir det dessutom lättare att skära kryss i den spetsiga toppen på dem, som man gör innan de rostas i ugnen. Häll grovsalt i en ugnsform och ställ dem i det med den kryssade toppen uppåt. Rosta i 225 grader i ca en halvtimme, eller tills du ser att skalen lossnar.

Under tiden kastanjerna rostas i ugnen rör du smör som vilat i rumstemperatur med salt. Ställ smöret kallt ett litet tag innan serveringen.

Servera de varma kastanjerna med det saltiga smöret. Var och en skalar sina kastanjer och njuter med smöret som smälter på dem och smakerna blandas i munnen – den krämiga nötiga kastanjen med sältan och den lätta syran i smöret.

En annan grönsak som gör sig väldigt bra kokt med rört saltigt smör är kronärtskockor. Då brukar jag även ha lite pressad citron i smöret.

Bon appétit!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera