Aprikossufflé med tropisk fruktkompott

 

Sufflé brukar jag kalla för kungen bland efterrätter, inte helt utan anledning…

Dessutom är det inte så mycket socker i sufflé, och inget fett förutom lite eventuell grädde till serveringen. En sufflé brukar göra stor succé. Så här till påsk har jag valt att hålla den i påskens färger så den är gjord på torkade aprikoser och serveras med en gyllengul kompott på tropisk frukt.

Den går även utmärkt att göra med annan smaksättning såsom till exempel just blåbär, hallon, rabarber, passionsfrukt, apelsin eller klassikern katrinplommon. Föredömligt enkel men raffinerad efterrätt som går utmärkt att göra i förväg så den står och väntar i kylen eller till och med i frysen på tillagning precis innan servering till de glada gästerna.

När man ser receptet kan det kanske verka krångligt, men jag kan lova att det är mycket lätt. Jag har bara velat beskriva momenten ordentligt för att underlätta för dig som ska laga sufflén och upptäcka hur lätt det är att göra en tjusig efterrätt som imponerar.

Du behöver till ca 6-8 personer: 

Fruktkompotten som är basen för sufflén:

150 gram torkade aprikoser, blötlagda i hett vatten

saften av ½-1 apelsin

det finrivna skalet av ½-1 apelsin

2-3 + 2 msk socker

1 dl vatten

1½ msk potatismjöl

3 äggvitor

några droppar citronsaft

smör och strösocker till formarna

Tropisk kompott:

3-5 apelsiner – helst i hinnfria klyftor. Du skalar med vass kniv så även det vita innerskalet försvinner. Därefter tar du kniven och skär in precis bredvid mellanväggen in mot mitten, sedan likadant i andra änden av klyftan – och vips har du fina hinnfria klyftor i din hand. Fortsätt och ”bläddra” undan hinnorna som blir över. När alla klyftor skurits ut pressar du ur saften ur resterna över de fina klyftorna.

3-5 passionsfrukter, urgröpta med en sked

1-2 färska mangofrukter, skalade och skurna i tärningar

3-5 msk socker eller ännu hellre en sockerlag kokt på ½-1 dl socker (gärna råsocker) och ½-1 dl vatten som du låter svalna av innan du lägger i frukterna.

Vaniljgrädde:

2-3 dl vispgrädde

inkråmet av en halv vaniljstång eller en halv tsk vaniljkorn från burk, alternativt äkta vaniljsocker

1 msk socker, men om du använder äkta vaniljsocker behövs räcker det nog.

Gör så här:

Börja med att blötlägga de torkade aprikoserna i hett vatten i några minuter. Ju hårdare aprikoserna är från början, desto längre blötläggning kan de behöva.

Koka aprikoserna med 2-3 msk socker och ½ dl vatten. Mixa till en slät puré med stavmixer. Koka därefter åter upp purén med en msk socker till. Blanda potatismjöl med ½ dl vatten, häll över purén under omrörning. Koka upp och låt krämen svalna. Den blir ganska tjock, men det är helt okej.

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med 1 msk socker och några droppar citronsaft, som hjälper till så vitorna styvnar till fast skum.

Vispa ner hälften av äggviteskummet i aprikoskompotten och rör försiktigt till en jämn massa. Vänd därefter ner resten av äggviteskummet med hjälp av en slickepott. Arbeta från mitten och mot kanterna medan du snurrar skålen så vänder du ihop det medan luften behålls i blandningen tills massan har blandats till en jämn smet.

Smörj formarna med smör och häll strösocker i dem och snurra runt så att kanterna är helt täckta. Häll i sufflémassan i formarna så att når till kanten. Du kan använda keramikformar med rak kant eller rent av glas med rak kant, om du vet att de tål ugnsvärme. Det finns även särskilda suffléformar.

Ställ formarna i kylen eller rentav i frysen om du inte ska grädda dem direkt.

Gör i ordning den tropiska kompotten enligt beskrivningen ovan.

Lösvispa grädden med vaniljfrön och en liten sked finkornigt eller malt råsocker eller äkta vaniljsocker, smaksätt eventuellt med någon likör eller sprit.

Inför servering ställer du suffléerna i 175 grader i ugnen i ca 8 minuter. Om du har gasugn ska de stå högst upp. De kommer att pösa upp, så ta höjd för det.

När de uppösta suffléerna tas ur ugnen ställer du dem på fat och siktar florsocker över (lägg lite florsocker i en tesil eller liknande och skaka över, så blir vackert både på toppen av suffléerna och på tallriken. Servera kompotten och den lösvispade vaniljgrädden vid sidan av – antingen i en stor skål som skickas runt bordet, eller i små skålar tillsammans med varje suffléportion. Skär en skåra i sufflén och lägg i både den lösvispade grädden och den tropiska kompotten. En garanterad efterrättssuccé som både barn och vuxna älskar! Fyll på med kompott och grädde allt eftersom ni äter er ner i den fluffiga sufflén. Ett härligt dessertvin till, som en sauternes, är inte helt fel.

Eftersom man har potatismjöl i som reder fruktkompotten som är basen för sufflén får den stadga och håller formen fantastiskt bra. Jag tycker att just det faktum att man serverar lösvispad grädde och någon kompott i den varma sufflén vid bordet gör hela efterrätten. Man kan även servera en kula vaniljglass, eller annan glass eller sorbet, att smälta ner i sufflén – med eller utan någon matchande kompott.

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera