Quiche provencale – sydfransk paj m grönsaker och chèvre

2122326

Det här är en paj som jag gjorde till julbordet ett år, men den passar lika bra året runt med sina härliga sydfranska smaker. Den passar utmärkt som vickning eller egen god middag. Grillad paprika, kronärtskocksbottnar och tomat med basilika och olivolja ger den tillsammans med getosten en härligt sydfransk smak. Jag hittade såväl grillad paprika som kronärtskocksbottnar hos Picard, det franska företaget med frysta varor. Då blir den här pajen riktigt lättlagad.

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter:

Till pajdegen:2122330

150 gram vetemjöl

lite salt

120 gram kallt smör skuret i kuber

4 msk kallt vatten

Till fyllningen: 

ca 150 gram frysta 1452500_10151906589730857_505888253_n1grillade paprikor eller 2-3 färska paprikor som du skär i bitar och grillar så skalet blir svart

ca 150 gram hackade tomater med olivolja och basilika (à l’italienne heter de hos Picard)

ca 150 gram kronärtskocksbottnar – frysta, färska kokta, inlagda eller konserverade, skurna i strimlor

1-2 vitlöksklyftor2122328

olivolja

ca 150 gram chèvre

Herbes de Provence (provencalsk örtblandning)

salt

peppar (gärna blandpeppar)2122329

2 ägg

1 dl mjölk

1 1/2 dl grädde

 

Gör så här med pajdegen:

Smula ihop mjöl och salt med smöret – gärna med fingrarna, alternativt i matberedare men kör då inte för länge! Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder 2122331matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll.

Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet.

Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med mjöl och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från kanterna.

Grädda formen i mitten av ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst 21223272122332upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar.

Gör så här med fyllningen: 

Jag valde att steka eller snarare koka de strimlade kronärtskocksbottnarna i olivolja med vitlök – à la Romana, som man gör i Rom. Är de redan inlagda kanske det inte behövs. Men den som vill och hinner gör det med fördel eftersom det ger en mild fin vitlökssmak så att de andra smakerna får framträda och samtidigt ger en äkta provencalsk smak.

Lägg bitarna av kronärtskocksbottnarna i det förgräddade pajskalet. Häll på tomatkuberna, om du använder de från Picard. Om du använder färska tomater gör du så här: skär dem i små kuber och lägg dem i en skål tillsammans med lite olivolja och gärna strimlad basilika. Rör runt och häll dem sedan i pajskalet.

Smula över chèvren och avsluta med att lägga paprikastrimlorna i ett vackert mönster överst. Krydda med örtkryddorna, salt och peppar. Den som vill tar även lite chili.

Vispa ihop äggen så de går ihop. Häll på gräddmjölken och rör ihop till en blandning. Krydda gärna med salt, peppar och en aning cayenne.

Häll äggstanningen över fyllningen i pajen. Ställ in pajen i ugnen och grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Du kan känna med en sticka eller kniv i mitten om den är rinnig eller stelnad. Pajen ska vara krämig och fin.

Servera pajen varm, ljummen eller kall.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

Kommentera