Eggnog – en juldrink

1524887_796107483748146_1474162756_n

Efter att för några år sedan ha sett ett antal gamla julfilmer av skiftande kvalitet blev vi så inspirerade av eggnog att det var dags att experimentera lite och göra en egen.

Eggnogen är sannolikt från 1700-talet och kommer från England och USA. Den görs traditionellt på konjak från början men pga svårigheten att få tag på det i USA blev det alltmer vanligt att den gjordes på sockerrörsrom från Karibien. Den smaksätts med kanel, muskot och vanilj.

Vi gör gärna vår på rom med en aning Cointreau för lite apelsinfräschör tillsammans med finrivet apelsinskal utöver de traditionella kryddorna. Det blir en härligt värmande drink som ökar stämningen över huvud taget och julstämningen i synnerhet:)1418905081-4846

Du behöver för 4 personer:

4 äggulor

8 msk socker

det finrivna skalet av en apelsin

1/4 tsk vaniljfrön (finns numera att köpa på burk, eller så skrapar du ut lite ur en vaniljstång, men då behövs inte så mycket)

1/4 tsk malen kanel

lite finriven muskot

6 dl mjölk

8 cl Cointreau eller annan apelsinlikör

12 cl rom eller konjak

Den som vill ha sin drink alkoholfri tar istället den nypressade saften av apelsinen

Gör så här:

Vispa äggulorna med socker, apelsinskal, kanel och riven muskot. Vispa så det blir riktigt pösigt.

Värm mjölken och häll den över äggvispet medan du fortsätter vispa.

Häll cointreau och konjak i varje glas eller i en tillbringare om du vill servera din eggnog från en tillbringare. Häll på mjölk- och äggblandningen. Pudra lite extra kanel över och riv ev. lite mer muskot över. Servera direkt.

Med vänliga julglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera