Mangomoussetårta på mandelbotten m passionsfrukt

1743598_830837000275194_1556879492_n

Moussetårtor har blivit lite av min grej. Smaken anpassas till festföremålet och tillfället. Antingen tar jag födelsedagsbarnets favoritsmaker eller så anpassar jag smakerna till vad som passar till middagen. En thaimiddag till exempel avslutades med lime- och vaniljmousse på kokosbotten.

Här är det sonens favvosmaker passionsfrukt och mango i ljuv förening, med ett härligt tropiskt sötsyrligt passionsfruktsgelé som vacker och god topping.

Du kan välja mellan att göra moussen på bara mango eller på en blandning av mango och passionsfrukt. I båda fallen är passionsfruktsgelén supergod 2174204att ha högst upp – vackert blir det också.

Du behöver:

Till mandelbotten:

130 gram hel oskalad mandel

130 gram socker (till att mixa mandeln)

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till moussen:

200 gram mangopuré (finns numera att köpa färdig fryst som också kallas Polpa de Manga, annars är det bara att ställa sig och mixa färsk eller fryst mango – väljer du att IMG_1875kombinera mango och passionsfrukt tar du till exempel 100 gram av varje)

1 dl vispgrädde

1 dl vaniljyoghurt (jag använder Valios laktosfria som också är krämigt god)

150 gram äggula (ca 5 äggulor)

4 msk maizenamjöl

130 gram äggvita (ca 3-4 äggvitor)

knappt 1 dl socker

2 tsk citronsaft

4 1/2 gelatinblad

För passionsfruktsgelén:IMG_1873

1 dl socker

1 dl vatten

100 gram passionsfruktspuré (ta gärna den färdiga frysta)

5-6 färska passionsfrukter

1 tsk citronjuice, helst av ekologisk söt fin citron2137224

1 1/2 gelatinblad

Gör så här:

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills mandlarna blivit ett fint mjöl.IMG_4329

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är IMG_4332supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.

Så här gör du mangomoussen:

Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter i kallt vatten.

Blanda fruktpurén, äggulor, grädde, vaniljyoghurt och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Rör ihop med en visp och värm på mellanhög värme under konstant omrörning så det inte bränns. När krämen tjocknat ordentligt tar du den av värmen. Den får inte bli för varm för då kan den bli den grynig.IMG_1872

Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem lätt och rör ner dem i krämen. Rör om ordentligt och ställ sedan krämen åt sidan.

Blanda äggvita, socker och citronsaft till marängen i en bunke. Ställ den över varmt IMG_1870vattenbad och vispa med elvisp i bunken samtidigt som den värms och blir fluffig. Använd helst en termometer – marängen ska bli närmare 60 grader. Då tar du den ur sitt vattenbad men fortsätter vispa tills den svalnat. Nu har du fått en italiensk maräng. Ställ marängen åt sidan så länge.

Häll ner fruktkrämen i marängsmeten. Om du vill vara noga och få en rikigt fin och slät mousse passerar du krämen genom en sil ner i marängsmeten. Jag brukar göra det för bästa resultat. Rör om ordentligt så allt blandas.

Häll på och bred moussen över din mandelbotten som du lagt i en form. Ställ svalt med plast eller lock över.

Så här gör du gelén till passionstoppingen:IMG_1871

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som du börjar göra sockerlagen:

Lägg socker och vatten i en kastrull. Koka upp under lätt omrörning. Låt koka så det blir små bubblor och det börjar bli lite tjockare – det ska 2137230bli en sockerlag utan sockerkristaller. Tag av värmen och rör i den upptinade passionsfruktspurén. Tillsätt citronjuicen. Tillsätt även det urgröpta innandömet av de färska passionsfrukterna. Rör runt.

Krama lätt ur gelatinbladen och lägg dem i en lite metallskål eller i ett litermått. Håll plåtkärlet med gelatinbladen över en kastrull kokande vatten och rör i gelatinet tills det löst sig. Rör ner lite av passionsfruktspurén och blanda ordentligt. Rör i ytterligare lite mer innan du häller gelatinblandningen i passionsfruktsblandningen och rör runt ordentligt så allt blandas. Ställ att svalna i rumstemperatur medan tårtan stelnar i kylen.

När tårtan stelnat häller du försiktigt passionsfruktsgelén över tårtan. Ställ kallt i minst två timmar, gärna över natt.

När det är dags att servera är det bara att skära längs med innansidan av kanten så tårtan lossnar från formen. Lyft bort ringen runtom och ställ tårtan på ett fat eller en bricka. Servera.

 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera