Prosciuttolindad lax med palsternackspuré och rödvinssås

1546062_10152021765880857_799504821_n

Jag hade lax, prosciutto, ett gäng cocktailtomater, palsternackor och överblivet rödvin. Det blev en väldigt god måltid som jag gärna bjuder vid festligare tillfällen. De långsamrostade tomaterna kan bytas ut eller kompletteras med gröna bönor, sockerärtor eller broccoli.

Den lena palsternackspurén passar fantastiskt bra med rödvinssåsen och går även att servera till kyckling eller annat kött.

Du behöver för 4 personer:

4 bitar laxfilé (beräkna ca 200 gram per person)

4 skivor prosciutto (parmaskinka)

örtkryddor eller annan god kryddblanding (jag tog en som heter Bruschetta-krydda)

salt och peppar

olivolja till stekning

Långsamrostade tomater enligt recept du finner här på Katinkas Kitchen

Till såsen:

1-2 schalottenlökar, hackade

en bit morot, skuren i bitar

gärna en bit selleri, skuren i bitar

4 dl rödvin

3 dl kalvbuljong eller -fond

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

20 gram smör till montering

Till palsternackspurén:

700 gram palsternackor, skalade och skurna i bitar1486854_10152021765395857_806560061_n

salt

20 gram smör

1 1/2 dl grädde

Gör så här:

De långsamrostade tomaterna ser du till att ha gjort i förväg. Eller så väljer du helt enkelt att skippa dem och serverar i stället haricots verts (franska gröna bönor), sockerärtor, broccoli eller smörslungad bladspenat till.

Börja med att koka såsen. Fräs schalottenlöken med morots- och selleribitarna i en klick smör. Häll på vinet, lägg i svartpepparn och lagerbladen. Låt koka och reducera vinet till hälften, späd med fonden eller buljongen och låt koka ihop ett tag till.

Sila såsen och låt den sedan småputtra medan du tar dig an resten till din måltid:

Torka av och krydda laxbitarna. Linda dem i skinkskivorna. Den som vill tar gärna två skivor per laxbit. Ställ laxbitarna åt sidan.

Koka palsternacksbitarna i saltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av kokvattnet, men spara en del att ha och späda med.

Stek laxbitarna med sina skinkfodral i het panna. Stek dem hastigt på varje sida så att de tar färg och skinkan blir lite knaperstekt. Lägg bitarna i ugnsfast form och låt dem stekas klart i ugnen som du förvärmt till max 100 grader. Medan laxen steks klart gör du i ordning dina tillbehör.

Mixa palsternackorna med en stavmixer eller i en mixer. Häll i en del av grädden samt lite kokvatten och klicka i smöret. Mixa till en slät fluffig puré. Kolla om du behöver mer grädde eller smör. Du ska få en härligt krämig fluffig konsistens som nästan smälter i munnen. Ställ purén åt sidan över låg värme tills det är dags att servera.

Strax innan servering tillsätter du smör i till såsen under vispning.

Lägg upp laxbitarna på faten. Lägg en klick palsternackspuré bredvid, häll sås runtom. Dekorera med tomaterna eller lägg en klick av de grönsaker du valt bredvid. Servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera