Tropisk marängtårta

Det är inte alltid så lätt att göra en tårta till de som har födelsedag mitt i

2136884

vintern. Det här är en tårta som blev mycket uppskattad, är lätt att göra och praktiskt nog görs på fryst mango och passionsfrukt.

Jag har till min stora glädje hittat inte bara utmärkt fryst mango (t.ex. på Picard), utan även fryst passionsfruktkött utan kärnor – väldigt användbart till desserter som pannacotta, i smoothie eller i den här härliga gräddkrämen full med tropiska smaker. Tårtan som passar lika bra som elegant efterrätt dekoreras enkelt med riven choklad. Du gör lätt i ordning allt i förväg och monterar tårtan i sista stund innan servering.

2136886

Du behöver:

Till marängen:

3-4 äggvitor

1 krm salt

drygt 1 1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker2136878

1 tsk bakpulver

2 tsk potatismjöl eller maizena

1 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

Till den tropiska krämen:

3-4 dl grädde

1-2 msk socker2136876

250 gram fryst mango

7 passionsfrukter eller 3 passionsfrukter och en påse fryst ”passionsfruktspulp” (kallas ibland även maracuja)

Till dekorering:

mörk choklad, kyld som hyvlas

Gör så här:2136877

Börja med marängen. Vispa äggvitorna med saltet tills det blivit ett riktigt styvt skum. Vispa därefter i
socker i en
stråle så du vispar i lite i taget. Fortsätt vispa på högsta hastighet ett tag så marängen blir blank och smidig.2136879

Blanda bakpulver och vaniljsocker med potatismjöl eller maizena. Vispa i det. Sist vispar du i vinägern. Se
till att allt blandats innan du brer ut marängen i en rundel på ett bakplåtspapper.

Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 150 grader i åtminstone en timme. Dra ner värmen efter ett tag om du märker att marängen blir för mörk. Du kan även lägga ett bakplåtspapper över marängen för att skydda den från att gräddas för mörk – se bara till att den inte är kladdig längre utan har stelnat överst. Marängen ska gräddas så den är torr inuti. Jag brukar stänga av värmen och låta 2136884marängen stå kvar och torka i ugnen i
eftervärmen om jag inte har bråttom. Knacka på den så hör du när den låter ihålig. När det regnar ute har oftast marängen svårt att stelna, eller i vart fall att hålla sig torr och frasig när den kommit ur ugnen. Det är bara att gilla läget och konstatera att det är så när det är fuktigt ute:)

Medan marängen gör du den tropiska gräddblandningen:

Låt mangon tina, skär den sedan i kuber. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet i en bunke. Använder du även frusen ”pulp” låter du den tina och blandar den med passionsfruktsinkråmet och de små mangotärningarna. Vispa grädden till ganska styvt skum tillsammans med några skedar socker, mängden beror på hur syrlig passionsfrukten är och din smak.

Blanda den vispade grädden med mango-passionsfruktsblandningen. Ställ den svalt tills det är dags att servera.

Strax innan servering lägger du din marängbotten på ett fat. Eftersom den ofta blir för stor för de flesta fat brukar jag lägga den på en vacker bricka. Bred den tropiska krämen över. Avsluta med hyvlad choklad. Den hyvlar jag ett tag innan – det går mycket lättare om chokladen är ordentligt kyld innan. Men låt den inte ligga för länge i kylan, eftersom den då lätt blir vit av kakaosmöret som tränger ut.

Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera