Citronsås

2138719

Här är en sås som är fantastiskt god, men ändå smal. En god buljong eller fond smaksätts med citron eller annan citrusfrukt. En liten klick smör rundar av smaken, men annars är det smalt så det förslår. Hemligheten i den goda smaken är, förutom citrusens fenomenala smaker, den lilla karamell som kokas ihop av en god ekfatslagrad rödvinsvinäger och lite socker i början.

Det här är citronversionen, som är snarlik den vidunderligt goda franska apelsinsås som ackompanjerar ankan jag gärna serverar i jul- och nyårstid. Denna smakrika citronsås passar väldigt bra till kyckling. På bilden är den serverad med helstekt dragonkryddad kyckling och rostade rotfrukter. God, enkel mat – till vardags och till fest!

Du behöver för 4 personer:

3 msk rödvinsvinäger (helst ekfatslagrad)2138714

3 msk socker

det rivna skalet av 2 ekologiska citroner

3 dl god kycklingbuljong eller -fond

10 hela svartpepparkorn

saft av 1-2 citroner (helst ekologiska – jag tycker de smakar bättre och sötare)

1 msk smör

Gör så här:2138713

Blanda socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelhög värme under omrörning. Låt puttra ihop så det blir en sirapsliknande karamell. Lägg i citronskalen och låt puttra lite innan du försikigt tillsätter lite av buljongen så att karamellen löser sig innan du häller i resten av buljongen. Tillsätt 2138718även pepparkornen. Låt puttra på låg värme medan du lagar den mat du ska servera din goda sås till.

Ett tag innan servering tillsätter du citronsaften. Smaka av – kanske behöver du mer citronsaft eller mer buljong, mer salt? Precis innan servering vispar/rör du i en klick smör. Häll såsen i en såssnipa som du förvärmt med hett vatten så att såsen håller sig varm länge. Servera direkt till din kyckling med tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld2138709

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera