Quiche Lorraine

2139521

En quiche är helt enkelt en fransk paj, eller närmare bestämt en matpaj, fylld med något (gott) och en äggstanning.

Quiche Lorraine är en paj från ”landskapet” (på franska: Département) Lorraine i nordöstra Frankrike och kanske den paj som är mest känd utanför Frankrike. Den är i sin ursprungliga tappning fylld med blancherat sidfläsk, men görs ofta fylld med skinka och ost – och äggstanningen. Enkelt och gott. Den passar lika bra till middag, lunch, på en buffé eller till picknick. Jag serverar den gärna med en fräsch grönsallad eller en 2139516fransk tomatsallad.

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter: (för större pajform ökar du på receptet)

150 gram vetemjöl

lite salt

120 gram kallt smör skuret i kuber2139509

4 msk kallt vatten

Till fyllningen:

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 msk smör

200 gram skinka, skuren i bitar

200 gram lagrad ost, skuren i bitar eller riven

2 ägg (eller på franskt vis: 2 ägg och 2 äggulor – spara vitorna att använda till någon trevlig efterrätt)21395112139510

2 dl mjölk eller gräddmjölk (originalreceptet föreskriver på nordfranskt vis bara grädde)

peppar och salt (tänk på att både osten och skinkan ger sälta)

ev. franska örtkryddor (herbes de Provence)2139508

gärna lite riven muskot

Gör så här med pajdegen:

Smula ihop mjöl och salt med smöret – gärna med fingrarna, alternativt i matberedare men kör då inte för länge! Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll.2139512

Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet.

Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med mjöl och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från 2139513kanterna.

Grädda formen i mitten av ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar.

Medan pajskalet vilar och förgräddas gör du i ordning fyllningen. Fräs löken i smöret på medellåg värme så den blir mjuk och söt utan att ta färg. Tillsätt skinkbitarna och höj värmen. Låt fräsa ett litet tag, krydda med örtkryddorna. Dra pannan från värmen. Vispa upp äggen med gräddmjölken och krydda med muskot, peppar och ev. salt.

Tag ut det förgräddade pajskalet, låt det svalna något och lägg i skinkgärset, därefter osten och häll den uppvispade kryddade äggstanningen över.

Ställ tillbaka i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter, tills fyllningen stelnat. Känn med en sticka.2139515

Servera med en sallad eller grönsaker.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2139517

 

 

Kommentera