Spaghetti ragú vitello tonnato

2166527

Det här är ett spännande recept som jag verkligen inte kan ta åt mig ära för – jag är bara en ödmjuk förmedlare. Receptets skapare är Lotta Lundgren som hållit underhållande tillika lärande TV-program om mathistoria. Skapare förresten, jo, det får man väl säga när man tar en traditionell klassiker som Vitello Tonnato ett steg längre. Vitello Tonnato är en rätt jag gärna gör vid vårens och försommarens bufféer och fester. Men Lotta har dekonstruerat den, precis som jag gillar att göra i bland, fast med fortsatt uppbyggningsfas efter dekonstruktionen så att det blev en pastarätt. Jag var tvungen att prova!

Receptet publicerades i hennes senaste bok, den mycket läsvärda Tio Lektioner i Matglagning (utgiven av Wahlström & Widstrand 2013). Jag sträckläste den från pärm till pärm, och fnissade mest hela tiden, med några rejäla skratt här och där. Det är en ovanlig men mycket bra kokbok. Inga bilder, bara massa text som flyter2166531 på med Lottas tankar om mat, smaker, råvaror… Den är lika givande för den vane matlagaren som för nybörjaren – läs den!

Den som vill veta vad en mer traditionell Vitello Tonnato är/var kan läsa mitt tidigare publicerade recept här på Katinkas Kitchen – sök i rutan uppe till höger.

Det här är ett spännande recept, rätten är verkligen smockfull med umamismaker, precis som författaren skriver. Jag hade turen att finna suveräna saltinlagda kaprisar som är väl värda mödan och kostnaden att leta efter dem och köpa dem i stället för vanlig kapris i lag. Jag tog lite mer kapris än receptet föreskriver och dessutom lite mer sardeller och citron än ursprungsreceptet föreskriver – här publiceras det i orörd form.

Du behöver för 5-6 personer:

5 vitlöksklyftor2166528

400 gram kalvfärs

6 sardellfiléer

1 förpackning krossad tomat

1 citron

1 burk (95 gram) konserverad tonfisk i vatten

1 tsk socker2166530

vitpeppar

4 msk kapris

parmesan

Gör så här:

Hacka vitlöken fint och fräs i lite olja. När vitlöken tagit aningen färg, tillsätt kalvfärs och stek igenom. Hacka under tiden sardellfiléerna mycket fint. Tillsätt den fräsande färsen och slå på tomat och saften från den pressade citronen. Smula ner tonfisken med fingrarna – det ska inte vara 2166529några bitar. Smaka av med socker, salt och vitpeppar (ta gärna i med vitpepparn). Låt såsen puttra ihop till fastare konsistens, tillsätt kapris och servera med nykokt pasta och en luftig driva parmesan.

Buon appétito önskas med vänliga matglada förmedlingshälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*