Galette des Rois

IMG_9346

Trettondagshelgen gör vi inte mycket väsen av i Sverige. I Frankrike, Italien och framför allt Spanien firar man stort och det är egentligen då julgåvorna ska bäras fram, precis som de tre IMG_9331vise männen gjorde till Jesusbarnet. Helgen kallas därför Kungarnas helg, eller Día de los Reyes på spanska. Epiphanie är det franska namnet och det italienska är snarlikt, epifania.IMG_9332

Inte bara presenter överlämnas, utan man lagar också gärna en god middag för familj och vänner som i Frankrike avslutas med en speciell tårta, Galette des IMG_9345Rois (kungarnas kaka). I Spanien gör man ett speciellt bröd som är som en jättevetebulle med smak av kanel och apelsin. Jag är mer förtjust i den franska versionen, och då särskilt den här som Raymond Blanc, en känd fransk kock i England, gärna gör till Trettondagen. Den är så god så den kan man gott göra vid något annat tillfälle. Päron och mandel går fantastiskt bra ihop smakmässigt. Smördegen gör jag inte själv, utan köper – helst från Picard som gör sin med äkta smör. Sedan går det fort att få ihop en vacker och god efterrätt.

I ärlighetens namn har jag tagit mig friheten att ändra lite i receptet eftersom jag tycker att karamelliseringen av päronen som Raymond Blanc gör inte tillför så mycket som man skulle kunna tro utan snarare gör att det blir som en sockersoppa snarare än en åtråvärd sockerskorpa runt päronen. Jag väljer därför att lägga päronskivorna råa i pajen med mandelkrämen, vilket också innebär mindre mängd socker och smör, och så har jag lagt till lite mer mandel. Servera pajen som den är, med glass eller vispad grädde – gärna smaksatt med kardemumma som jag tycker passar ovanligt bra till just päron.

Du behöver:

2 plattor smördeg stora som en pajform

100 gram smör

75 gram socker, gärna finkornigt råsocker

150 gram malda mandlar

1 ägg, lätt uppvispat

5 päron, skalade och skurna i kvartar eller mindre

ytterligare 1 ägg, lätt uppvispat till pensling

Gör så här:

Börja med päronen. Skala dem, dela i fyra delar, ta bort kärnhus och skiva päronen.

Rör smöret mjukt tillsammans med sockret så det blir fluffigt. Tillsätt de malda mandlarna. Jag brukar köpa färdigt mandelmjöl som finns i de flest butiker numera. Annars kan man köra dem i mixer/matberedare så de blir fint fint hackade, ungefär som malda. Rör också ner ägget, lätt uppvispat. Rör till en jämn smet.

Ta fram din ena rundel smördeg. Lägg den på ett smörpapper eller i en pajform. Lägg i 1/3 av krämen. Arrangera päronen i formen, häll på resten av krämen och lägg på den andra smördegsrundeln. Tryck ihop kanterna ordentligt så det håller tätt och den goda fyllningen inte rinner ut under gräddningen. Skär ett vackert mönster i degen och pensla degen med ett uppvispat ägg.

Så här kan kakan stå och vänta ett tag innan du bakar den strax innan servering.

Ställ in i ugnen som du förvärmt till ca 175-200 grader. Grädda kakan i ca 40-50 minuter. Den ska ta vacker färg så den blir gyllenbrun och frasig och fyllningen ska ha stelnat något men fortfarande vara krämig och fin. Du kan sticka med en sticka i mitten av kakan och se så det inte är för kladdigt eller för kallt i mitten.

Servera kakan direkt med en god vaniljsås, vanilj- eller kardemummagrädde eller glass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera