Indisk lammgryta med sötpotatis & aprikoser

Sötpotatis och aprikoser har jag tidigare kombinerat i en röra som jag serverade till kyckling som 2148749stektes med en läcker indisk-inspirerad kryddblandning, som går igen lite här i kryddblandingen till stekningen av köttet.

Nu blir det än mer indiskt stuk med en lammgryta som är min version av en nordindisk rätt som har persiska influenser – därav aprikoserna. Aprikoser är en av mina favoritfrukter, men de är alltför sällan sådär härligt solmoget saftigt goda hos oss som de till exempel är i sydspanien där jag föddes.

I den här rätten använder man torkade aprikoser som vi alltid har lätt att hitta. Dessutom har jag lagt till sötpotatis, för att jag tycker det är så gott, jag vet att det är fantastiskt nyttigt och det bidrar till den där härligt sötsyrliga smaken som kännetecknar den här rätten. Servera med basmatiris eller 2148751ett gott bröd.2149134

Jag gör gärna dubbel sats och köper då en benfri lammstek. Men det går lika bra att använda någon annan del, som grytbitar eller lammkotletter eller andra bitar med eller utan ben.

Den som vill kan göra grytan i en Slow Cooker, typ en Crock Pot.

Du behöver för 4 personer:

100 gram torkade aprikoser, skurna i 4 delar vardera

1 gul lök, skalad och finhackad

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade2148750

6 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

3 cm färsk ingefära, skalad och finhackad

1/2 – 1 röd chili, tvättad och hackad

700 gram lammkött

7 hela gröna kardemummakapslar

1 kanelstång

1/2 tsk mald spiskummin2148752

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk mald svartpeppar

1 tsk starkt paprikapulver

1/2 tsk milt paprikapulver2148752

1/2 tsk oregano

1 tsk hela korianderfrön

1/2 – 1 stjärnanis

1 sötpotatis, skalad och skuren i kuber

1 – 2 morötter, skalade och skurna i små bitar

2 tomater, tvättade och hackade

rivet skal och saft från 1 citron

ev. 1 tsk socker, gärna råsocker

1 tek garam masala (en indisk kryddblandning som glädjande nog finns i många affärer numera bland kryddorna)

kyckling- eller grönsaksbuljong så det täcker grönsakerna

olivolja eller annan olja till stekning

Kryddblandning till att pudra köttet inför stekning:

1/2 – 1 stjärnanis

1/2 tsk malda kardemummafrön

1/3 tsk mald spiskummin

1/2 tsk garam masala

1/3 tsk mald svartpeppar

1/3 tsk starkt paprikapulver eller 1/4 tsk mald anchochili

1 tsk salt

Gör så här:

Fräs lök, schalottenlök och vitlök i oljan över medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt ingefäran och chilin och låt fräsa ett tag till. Tillsätt alla kryddor utom garam masala och låt det fräsa under omrörning innan du tillsätter morötter och sötpotatis. Låt även det fräsa med ett litet tag innan du häller på först tomaterna och därefter buljong så det precis täcker. Tillsätt även de uppskurna aprikoserna och citronskal samt saft från halva citronen. Lägg på ett lock och låt koka på medellåg värme så allt kokar ihop och börjar bli mjukt.Smaka av efter ett tag om du vill ha mer citron och då kanske även lite socker för att accentuera den sötsyrliga smaken i den här grytan. När grytan kokat nästan klart tillsätter du garam masalan.

Så till lammet. Om du har valt att använda en styckningsdel som tål lång koktid gör du de här momenten tidigare och tillsätter köttet till grönsaksröran för att koka med från början.

Om du som jag valt lammstek tillsätter du den när grönsaksröran redan kokat ett tag. Skär du upp kötte i bitar – se till att ta bort senor och annat oönskat när du delar upp steken i små bitar. Då blir det så mycket godare och mörare. Jag kallar det för att dekonstruera steken. Du följer med fingrarna och skär bort allt som är hårt och senigt så du bara får det fina möra köttet kvar, som skärs i bitar på ca 2 x 2 cm.

Pudra köttet med kryddblandningen som du gjort i mortel.

Stek därefter köttet i het panna i olja så det hastigt får fin stekyta och färg men inte är genomstekt. Lägg bitarna i grytan och låt koka med ett tag så de blir lite mer genomkokta men fortfarande inte torra, snarare rosa inuti – i vart fall om du valt lammstek. Grytbitar ska självklart koka med längre och blir bara mörare av det.

Strax innan servering strör du hackad färsk koriander över grytan. Servera med ris och ev. en sallad och gärna en cachumber – du hittar receptet här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger eller gå in i kategorin ”Indiskt” i kolumnen till höger. En cachumber är en slags löksallad som är både god och nyttig enligt den ayurvediska läran.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

Kommentera