Päronpaj med mandelkräm

2147728

Mandel + päron = sant! Ett annat sätt att säga det på är att 2+2=5. Vad jag menar är att en del smakkombinationer är sådär fantastiskt lyckosamma, så att summan av smakerna blir mer än vad som åkt ner i rätten. Smakkombon päron och mandel är en sådan. Här förgyller de en krämig paj som är ganska lättlagad. Pajdegen svänger du snabbt ihop i en matberedare och medan det förgräddas rör du ihop krämen till fyllningen och skalar päronen. En god paj att servera som efterrätt eller bara till en kaffestund.2147729

Du behöver till en pajform på ca 20-25 cm: (beroende på om du har barn som kommer och knaprar upp degen..)

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Fyllningen:2147731

200 gram riven mandelmassa (går lättare om den är riktigt kall)

50 gram smör

1 ägg

1 -2 msk socker

rivet skal av en citron (kan uteslutas)

lite citronsaft till päronen så de inte mörknar

5 päron, skalade och skurna i klyftor

Gör så här:

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, 2147732medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten. Det är viktigt för att den inte ledset ska halka ner från kanterna under gräddningen.

Grädda pajbotten i 180-200 grader. Grädda pajskalet i ca 20 minuter så det stelnar och får vacker färg utan att brännas.2147734

 

Medan du förgräddar pajskalet tar du itu med fyllningen. Skala päronen och skär dem i klyftor, lägg på ett fat och droppa citronsaft över för att de inte ska oxidera och bli mörka.

Rör smöret mjukt och 2147727fluffigt med sockret. Rör ner äggulan som du först vispat upp i ett glas eller liten bunke. Tillsätt citronskalet om du vill ha det med. Sist rör du ner den rivna mandelmassan.

Tag ut det förgräddade pajskalet, låt det vila lite innan du lägger i päronklyftorna och häller smeten över. Bred ut så päronen täcks så gott det går. Ställ in i ugnen igen på 175 grader. Låt grädda i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat något och pajen fått vacker gyllenbrun färg. Tag ut den och låt den svalna lite innan servering. Servera gärna med lättvispad grädde med vanilj, med vaniljsås eller vaniljglass.

Bon appétit önskas med vänliga mat- och bakglada hälsningar från 2147730Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera