Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lammrostbiff med bondbönor i mustig tomat

2149761

Lamm är verkligt gott kött, och går ofta att hitta till ganska bra pris, även ekologiskt. Här har jag tagit fina bitar av lammrostbiff men det går lika bra att använda lammentrecôte eller lammfilé eller lammrack. Tillbehöret är enkelt: en röra på färska bondbönor som man glädjande nog kan finna frysta, i alla fall på franska frysmatkedjan Picard. Bondbönorna har fått sällskap av långsamrostade cocktailtomater och örtkryddor samt lite vitt vin och en klick smör. Så enkelt och så gott! Servera med ett gott bröd och kanske ett kryddsmör till. Du finner alternativ på kryddsmör under kategorin “Såser, Röror och Kryddsmör” i kolumnen här till 2149759höger.

Du behöver för 4 personer:

beräkna ca 150-200 gram kött per person, alltså 600-800 gram totalt (utan ben)

olivolja till stekning

rosmarin

salt och peppar2149760

1 vitlöksklyfta2149758

Till bondbönorna:

ca 400 gram bondbönor (utan skal/skidor – finns frysta på Picard)

1-2 schalottenlökar, skalade och skurna i strimlor

1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad

smör till stekning och sedan till “redning” på slutet

gärna lite mynta, torkad eller färsk finhackad

basilika eller rosmarin

salt och peppar

långsamrostade tomater som du gjort enligt receptet du finner här på Katinkas Kitchen (se ovan) – spara några tomater till dekoration

Gör så här:

Det allra första du gör innan du sätter igång, är att långsamrosta tomaterna. Det tar flera timmar, så gör det under dagen eller till och med kvällen innan.

Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat tills du ska steka det. Krydda det med salt och peppar samt rosmarin och ev. lite vitlök.

Under tiden köttet står till sig gör du i ordning bondbönorna:  Fräs den strimlade schalottenlöken i smör på mellanlåg värme tills den mjuknat tillsammans med vitlöken som du tillsätter efter ett tag. Tillsätt bondbönorna och därefter det vita vinet. Låt puttra ihop. Tillsätt eventuellt lite mer vitt vin. Krydda och låt stå och småputtra på låg värme medan du steker laxen. När det närmar sig servering lägger du i långsamrostade tomater och låter dem puttra med ett litet tag. Red mot slutet av röran med några klickar rumstempererat smör, smaka av kryddningen.

Stek köttet i riktigt het panna några minuter på varje sida så det får fin färg. Dra därefter ner värmen och låt det eftersteka om du har mindre bitar kött. Är köttet i en lite större bit är det bäst att ställa in det i ugnen som du förvärmt till ca 100-150 grader och låter det steka tills det känns bra eller har en innertemperatur på ca 57 grader. Låt det vila lite innan du skär upp det.

Lägg upp kött och bondbönor, dekorera med tomater och servera med kryddsmör och ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply