Rostade rotfrukter

IMG_1458

Jag älskar rostade rotfrukter! De blir härligt sötnötiga i smaken och får en underbar lite knaperseg konsistens – det perfekta tillbehöret till snart sagt allt, eller som snacks. Ta de rotfrukter du får tag på – här har jag tagit palsternackor, morötter, lök och rödbetor, och några hela vitlöksklyftor med skal.

Du behöver:

morötter, skalade och skurna i stavar

palsternackor, skalade och skurna i stavar

gul eller röd lök, skalad och skurna i klyftorIMG_1454 IMG_1437

rödbetor, tvättade om på sommaren annars skalade och skurna i klyftor

hela vitlöksklyftor

gärna några ruskor timjan

olivolja

salt, gärna flingsalt eller sel de camargue

Gör så här:

Lägg alla dina uppskurna rotfrukter i en stor skål och ringla olivolja över. Salta och lägg i timjan. Rör runt med händerna så att alla bitar täcks av lite olivolja. Häll upp på plåt. Ställ in plåten i ugnen som du värmt till ca 200 grader. Rosta i ca 30 minuter. Tänk på att rödbetorna tar lite längre tid så skär dem i lite mindre bitar, medan palsternackorna går fortast så de skär du i lite större stavar än morötterna.

Känn efter så att de är lagom rostade. Häll upp i skål och servera direkt som tillbehör till fisk, kyckling, kött… gärna med ett gott kryddsmör eller en salsa.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera