Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Buljongkokt fänkål

IMG_1342

Fänkål är en ofta underskattad grönsak, som faktiskt brukar finnas i ganska fint skick även vintertid av någon anledning. Av fänkålen gör jag gärna mycket gott; har den i fisksoppa eller -gryta, gör en ljummen ljuvlig fänkålssallad, gör sallad på den tillsammans med apelsin, olivolja och havssalt, gör den i en vinaigrette à la grecque, eller som här gör den buljongkokt. Det är nästan det enklaste sättet att använda den. Den kokas helt enkelt i en god grönsaksbuljong tills den är lagom mjuk, häll av, lägg upp och servera som ett gott och nyttigt tillbehör.

Du kan läsa mer om den nyttiga fänkålen i eget inlägg här på Katinkas Kitchen som du hittar i kategorin råvaror i kolumnen  till höger.

Du behöver:IMG_1341 IMG_1335

2 fänkålsstånd, tvättade och skurna i skivor eller kvartar

en god grönsaksbuljong

gärna några droppar citron

olivolja

Gör så här:

Lägg fänkålsbitarna i buljongen som du kokat upp innan. Låt den koka mjuk, häll av men spara gärna buljongen som nu fått ännu mer härlig smak av fänkålen, använd den i en soppa eller gryta nästa dag. Lägg upp fänkålen i en skål eller på ett fat. Ringla lite olivolja över, servera direkt som tillbehör till fisk, kyckling, kött. Jag har sparat lite av de dilliknande vipporna för att dekorera med. IMG_1334

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply