Krämig sötsyrlig Apelsinpaj

2176278

Krämig paj på citrusfrukt är ett vinnande koncept. Citronpaj, lime- och citronpaj är klassiska exempel. Här har jag tagit underbara apelsiner, helst ekologiska för att kunna använda skalet också. Det blir en ljuvligt krämig sötsyrlig paj. Servera med grädde eller bara som den är.

Gör en god pajbotten av mördeg:

150 gram smör

1,5 msk florsocker

en liten nypa salt

3,5 dl vetemjöl

1/4 dl kallt vatten2176277

1 tsk vaniljsocker

Gör så här med pajdegen:

Jag brukar göra degen i matberedare/mixer.

Kör smöret med socker och salt tillsammans med mjölet. När blandningen gått ihop och blivit smulig tillsätter du kallt vatten och 2176279arbetar snabbt ihop till en boll. Det är viktigt att inte arbeta degen för mycket. Pudra den med mjöl och lägg den i kylen att vila i minst en timme.

Tryck ut degen i en pajform på ca 28-30 cm, eller kavla ännu hellre ut degen på ett bakplåtspapper som du sedan vänder över formen. Picka degen med en gaffel för att förhindra att den reser sig under förgräddningen.

Låt pajdegen åter stå och vila i kylen i minst en halv timme, för att degen ska ”sätta sig” och förhindra att den rinner ner längs kanterna vid gräddningen. Man kan lägga i bakplåtspapper som klippts till formens storlek som sedan fylls med torra gula ärtor för att hålla kanterna uppe under gräddningen. Ta bort ärtor och bakplåtspapper ett tag innan förgräddningen är klar så att pajdegen får ta lite färg efter att den stelnat.

Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter i 180 grader så att den blir genomgräddad och börjar få färg. Låt formen svalna innan du häller i fyllningen och gräddar färdigt.

Fyllningen:2176280

1,5 dl strösocker

3 ägg

drygt 1 dl vispgrädde

drygt 2 dl apelsinsaft och rivet skal, helst av ekologiska apelsiner – tvätta noga!

1 tsk citronsaft

Gör så här med fyllningen:2176283

Vispa socker och ägg fluffigt. Rör försiktigt ner grädden, apelsinjuicen och -skalet. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen i ca 40 minuter på 180 grader. Jag brukar sätta klockan på en halvtimme och då kolla om fyllningen precis stelnat lite. Den blir krämig och härlig. Låt den stå och svalna någon timme före servering så fyllningen stelnat till sin härliga konsistens.

Pudra eventuellt pajen med florsocker före servering, och dekorera gärna med apelsinskivor. Man kan torka apelsinskivor i ugnen som blir vackra att dekorera med.

Njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera