Pannkakstårta

Pannkakstårta brukar sonen gärna vilja ha när han fyller år. Vi har som tradition att 2181028födelsedagsbarnet får önska den tårta han eller hon vill, och så gör jag en tårta just i den smak som önskas. Nystekta pannkakor som varvas med rårörda hallon och blåbär och toppas med vaniljgrädde är mums för både stora och små.

Du behöver till pannkakssmeten:

3 dl vetemjöl

3 + 3 dl mjölk

3 ägg

1 msk socker2181029

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått salt

smör till stekning

Du behöver till drottningkompotten:

300 gram blåbär

300 gram hallon2181022

2-4 msk socker

Till vaniljgrädden:

4 dl grädde

2 tsk socker

1 tsk vaniljsocker

Gärna färska bär att dekorera med2181023

Gör så här:

Om du använder frysta bär tar du fram dem i god tid så de hinner tina – gärna i kylen över natten. Häll bären i en skål, tillsätt socker och rör med en gaffel medan du mosar ihop till en sylt/kompott.

Gör pannkakssmeten genom att först röra ihop 3 dl mjöl med de första 3 dl mjölk med en visp så du får en jämn smet. Tillsätt därefter ytterligare 3 dl mjölk och rör smeten jämn och fin. Vispa i socker, vaniljsocker och salt samt äggen. Vispa till en jämn smet.

Stek pannkakorna i medelhet panna. Lägg en klick smör i den heta pannan 2181024och låt den smälta runt tills det slutar fräsa innan du häller i en slev smet så det täcker botten. Jag tycker det är gott när pannkakorna är så tunna som möjligt. Stek pannkakorna gyllene och frasiga på båda sidor. Lägg pannkakorna på ett fat. På ett serveringsfat lägger du så den första pannkakan när den svalnat något. Lägg på en klick bärkompott och bred ut i ett jämnt lager. Fortsätt så här och varva pannkakor med sylten.

När alla pannkakor är stekta avslutar du med den sista pannkakan överst, men utan att lägga bärkompott ovanpå. I stället tar du grädden som du vispat med socker och vaniljsocker till ett ganska fast gräddvisp. Lägg grädden i mitten och bred den utåt i ett jämnt lager. Tryck ut grädden lite i olika ”hörn” så den ser ut att nästan hänga över kanten – det blir snyggt utan att det blir 2181025kladdigt. Dekorera med färska bär – här har jag tagit blåbär.

Servera direkt eller ställ kallt innan servering. Gör du tårtan en dag i förväg är det bäst att vänta med att bre på grädden tills strax innan servering.

Bon appétit önskas med 2181026vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2181027

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*