Sportlovsmat – snabb thai curry

2180636

Sportlov! För mig och familjen betyder det oftast skidåkning i Alperna. Det är den enda vinter jag gillar, när den kommer sig av altitud, inte latitud. Dessutom är det så otroligt vackert med de höga bergen och dalarna, himlen och ofta solen också. Efter en hel dags skidåkning är alla trötta och hungriga och matlagningen ska gå fort. Jag gör det särskilt enkelt för mig och lagar gärna pasta i olika former med goda såser. Risotto är en annan favorit, men kräver lite mer tid och pyssel.

I mataffären hittade jag en god färdig thailändsk röd curry, kycklingfiléer och kokosmjölk som snabbt blev en härligt kryddig och mättande rätt. Servera med ris och någon grönsak. Jag valde den vackra romanescon, en släkting till broccoli.

Jag har nu samlat ett antal recept som jag tycker är särskilt lämpliga för sportlovsmat i en ny kategori med just namnet Sportlovsmat som du finner i kolumnen till höger.

Du behöver för 4 personer:

600-700 gram kycklingfilé, strimlad i bitar2180635

400 gram kokosmjölk

ett paket eller några msk färdig thailändsk currypasta – jag tog röd, men det finns även grön och gul som är mildare

gärna några cm färsk ingefära, finhackad eller riven

3-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller skivade

olivolja eller annan olja till stekning

ris att servera till (följ anvisningarna på förpackningen)

Romanesco eller broccoli eller annan grönsak att servera till2180633

Gör så här:

Börja med att sätta på riset och koka upp vattnet till broccolin.

Fräs vitlöken och ingefäran i oljan på medelvärme. Lägg i currypasten, rör om. Tillsätt kokosmjölken lite i taget under omrörning så den blandas väl med currypasten. Låt puttra ihop. Smaka av om du behöver mer currypaste, salt, peppar? Lägg i kycklingbitarna när det är ca 10-15 minuter kvar till servering. Låt kycklingen bli genomkokt men inte koka för länge så den blir torr.

Servera direkt med ris och grönsaker.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas sportlovsKitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera