Rösti – en god schweizisk potatisrätt

2183407

Rösti har blivit sonens favorit att beställa till lunch i skidbacken i Alperna. Helst med drivor av alpisk bacon och stekt ägg. Osten hoppar han gärna över, men jag tycker den kan vara god för extra skidåkarenergi och alpkänsla. Den görs lika ofta på skinka som bacon – eller båda. Jag har en favorit på en liten bergrestaurang där de serverar en perfekt knaperstekt rösti med smörstekta kantareller – såå gott. Men här är receptet till en mer klassisk schweizisk rösti.

Du behöver för 4 personer:

Ca 8-10 ganska stora potatisar (När man ska steka rösti är det faktiskt bäst att använda lagrad potatis. Det beror på att den innehåller mer stärkelse än färskpotatis, och därmed binder ihop sig bättre så att det blir just en potatiskaka.)

bacon och/eller skinka

1-2 ägg per person

ev. ost av god alpkvalitet, typ guryère, racletteost eller liknande

smör och olja till stekning

peppar och salt

ev. färsk hackad gräslök till dekoration

Gör så här:

Skala potatisarna, riv dem ganska grovt på ett rivjärn. Hetta upp smör och olja i en bra stekpanna och lägg i den rivna potatisen. Man brukar göra en rösti per person, på kanske 2-4 potatisar, beroende på storlek. Smaka av med peppar och salt och fräs runt lite. Forma ganska snabbt till en tunn kaka – lika stor som stekpannan. Dra ner värmen när potatisen tagit lite färg och låt steka mjuk, eventuellt med lock över. Vänd potatiskakan med hjälp av en tallrik och låt den steka så den blir gyllene och krispig även på andra sidan. Stjälp över röstin på ett fat och servera med stekt skinka eller bacon, med nystekta kantareller eller naturell som potatistillbehör till middagen.

Ibland när det är svårt att vända röstin ställer jag helt enkelt in stekpannan i ugn, ganska högt upp, för att den ska få färg även på ovansidan. Tänk på att stekpannan måste ha ett ugnståligt handtag!

Stek i stekpanna vid sidan av bacon och/eller skinka samt ägg. Lägg det på din färdiggräddade rösti. Om du vill ha öst över börjar du med att lägga den över den stekta röstin och ställer in den i ugnen tills osten smält. Därefter lägger du på den stekta skinka n och/eller baconet samt stekta ägg. Dekorera ev. med hackad gräslök. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comn

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*