Lättgjord vacker kladdkaka

2188097

Ja, alltså – den här kakan är bara vacker så länge som den är i formen. Den ska ju vara sådär härligt kladdig så att den är svår att lägga upp vackert. Men gott blir det!

Det finns två sätt att göra denna enkla ljuvligt goda kaka på: antingen det snabbaste sättet som beskrivs precis här nedan då man rör ihop allt i kastrullen. Eller som jag beskriver lite längre ner då man först vispar ägg och socker och sedan blandar ihop med resten. Det andra alternativet tar lite längre tid och ger lite mer disk, men ger en fluffigare kaka med härligt lite nästan knapersegt täcke med krämigt innandöme. Passa så inte gräddas för länge!

Du behöver:kladdkaka Katinkas Kitchen (10)

100 gram smör

2 dl socker

1½ msk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

2 ägg

1½ dl vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl2193788

Smör att smörja formen med

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smält smöret i kastrull. Rör i socker, vaniljsocker, kakaopulver, ägg samt vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den skall vara kladdig fortfarande! Jag brukar ställa klockan på 13 eller 14 minuter. Tänk på att om du använder varmluftsugn kortas tiden avsevärt, kanske 8-10 minuter är tillräckligt då.2188094

Alternativ två (som jag föredrar): Smält smöret i kastrull över svag värme. Vispa under tiden ägg med 1½ dl socker så det blir ett ljust pösigt äggskum. När smöret smält lägger du ½ dl socker i kastrullen och rör runt. Stäng av värmen strax efter. Rör ner vaniljsocker, kakaopulver samt vetemjöl i smöret och vänd ner blandningen i äggvispet. Häll upp i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den ska vara kladdig fortfarande!

Mina barn, ja, faktiskt alla barn och vuxna, älskar denna kladdkaka när den är väldigt lite gräddad så den närmast blir som lättbakad chokladsmet – riktigt rinnig. Inte så lätt att servera i prydliga tårtbitar, men en garanterad succé. Tricket är att ta den ur ugnen efter bara 10-15 minuter, beroende på pajformens storlek och tjocklek – kakan ska ha stelnat runt om och bara en bit in men fortfarande vara lös. Den stelnar till lite när den svalnar också!

Dekorera kakan med frukt och/eller bär. Pudra ev. lite florsocker över i något vackert mönster.

Servera med lättvispad grädde eller glass och kanske lite färska bär eller lättsockrade lättrörda frysta bär efter smak och tillgång.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera