Chokladpannacotta

IMG_2097

Här är ytterligare en variant på pannacotta, denna gång med härlig choklad både i själva pannacottan och i en oemotståndlig chokladgelé ovanpå. Enkelt att göra och vackert att se på, förbereds och gott att njuta – den perfekta efterrätten för en middag med andra ord.

Du behöver för 6 personer:

6 dl grädde (jag använder Valio laktosfri)

1 1/2 msk socker

gärna 1/4 vaniljstång skuren på längden eller 1 krm vaniljfrön (finns på IMG_2083IMG_2084burk)

100 gram choklad 70 %

2 1/2 gelatinblad

Till chokladtoppingen:

50 gram choklad 70%

3/4 dl grädde

1 1/2 tsk vatten

1 1/2 msk socker

1/2 gelatinblad

Gör så här:IMG_2094

Häll grädden i en kastrull. Lägg i den hackade eller i ganska små bitar delade chokladen tillsammans med sockret och vaniljen. Låt koka upp över medelvärme. Rör om hela tiden med en visp eller spatel i botten på kastrullen så det inte bränns vid.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i tio minuter. Lyft upp bladen och krama ur dem lätt innan du lägger dem i den varma gräddblandningen. Rör om ordentligt. Låt smeten stå och svalna så pass att du kan hälla den i skålar eller glas utan att det spricker. Ställ kallt att stelna.

Under tiden gör du chokladtoppingen:

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull tillsammans med sockret och vattnet, lägg i den. Låt koka upp, häll gräddblandningen över den hackade chokladen i en värmetålig skål. Rör om ordentligt tills chokladen smält. Vill du vara säker på att blandningen är helt slät kan du passera den genom en finmaskig sil eller mixa den.

Blötlägg gelatinet i tio minuter, krama ur det lätt och lägg det i den varma chokladblandningen. Rör om ordentligt.

Låt svalna något innan du försiktigt skedar chokladgelén över pannacottorna – häll gärna över en upp och nedvänd sked med den kupiga sidan uppåt så strålen inte förstör pannacottan. Ställ kallt att svalna i åtminstone två timmar. Gelatin stelnar först när det blir helt kallt. Pannacottorna kan gärna göras i ordning en dag i förväg.

Ta fram och servera, dekorera ev. med färska bär eller frukt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*