Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Våffeldagen på söndag!

IMG_2110

I år är det praktiskt nog våffeldag på en söndag. Desto större anledning att ställa till med våffelfest. Jag har alltid älskat våfflor, och för mig är de förknippade med regn(!) Men inte det iskalla snöblandade regn som piskar mot fönstren medan jag skriver detta, utan ett stilla ljumt vafflor 4 Katinkas Kitchensommarregn med det härligt karaktäristiska ljudet när det slår mot det rika lövverket på träden. När jag var liten och det regnade när vi var på sommarstället var det en tradition att gå ut i regnet ändå och plocka färska bär – blåbär, hallon, smultron… De rårördes med lite socker och serverades med nygräddade våfflor. Likt Pavlovs hundar har jag blivit betingad; för mig betyder ett sommarregn underbart frasiga härliga våfflor med den somriga smaken av vafflor 2 Katinkas Kitchenrårörda bär.

På våffeldagen nöjer jag mig med att köpa frysta bär som jag tinar och rör med socker, kanske kompletterade av några ytterst politiskt inkorrekta långväga färska bär för att dekorera med. Vad gäller våffelrecept har jag efter idogt prövande kommit fram till att jag tycker bäst om Hirams frasvåfflor. De innehåller jäst och ingen grädde. Jag har också utvecklat ett glutenfritt våffelrecept som jag tycker blir ger riktigt goda lite nyttigare men ändå härligt frasiga våfflor.

Det sägs att våffeldagen kommer sig av en missupffattning av Vårfrudagen, Jungfru Marie IMG_0322bebådelsedag, dagen då hon fick reda på av ärkeängeln Gabriel att hon var gravid med Jesusbarnet. Hur du nu än är med den saken tycker jag att det är trevligt att ha ett våffelkalas, och längta efter både vår och sommar.

Mycket våffelglädje i köket önskar jag er kära läsare!

Med vänliga hälsningar och en förhoppning om vår på riktigt snart, från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_0324

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply