Körsbärspaj med mandelsmul

IMG_2159

När jag frågade min man vad för bakverk han gillar särskilt mycket svarade han att det var många olika grejer, eftersom han verkligen gillar kakor, tårtor och efterrätter. Jag ville baka en speciell efterrätt åt honom när han fyllde år och han fick något nostalgiskt i blicken när han pratade om bakverken i Tyskland där han växte upp. Särskilt Kirschetorte var en favorit.

Det här är min tolkning av kirschetorte eller körsbärspaj som görs på surkörsbär och toppas med mandelsmul. Surkörsbär fick jag tag på hos IMG_2158Picard som numera finns runtom i stan och snart även runtom i landet. De säljer bara frysta saker, alla av mycket god kvalitet. Pajen blev mycket uppskattad av såväl make som vänner.

Du behöver till pajdegen:

till en pajform på ca 20-25 cm: (beroende på om du har barn som kommer och knaprar upp degen..)

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjölIMG_2154

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Du behöver till fyllningen:

600 gram surkörsbär

4 msk socker (ev. mer)IMG_2155

5 msk potatismjöl

5 msk vatten

1 kanelstång

Du behöver till mandelsmulet:

175 gram smör

2 dl vetemjölIMG_2151

150 gram skållade mandlar

1 dl socker

1 msk sirap

gärna lite äkta vanilj (finns på burk och är inkråmet/fröna från vaniljstänger)

Gör så här:

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten. Det är viktigt för att den inte ledset ska halka ner från kanterna under gräddningen.

Förgrädda pajbotten i 180 i 15-20 minuter så att pajskalet stelnar och börjar ta lite färg. Under tiden som pajskalet förgräddas tar du itu med fyllningen:

Lägg körsbär, socker och kanelstång i en kastrull. Värm upp och låt sjuda så att körsbären saftas och blandas med sockret samtidigt som kanelstången avger sin fina smak. Rör ut potatismjölet i vatten så det blir helt klumpfritt. Ta körsbären av värmen och rör ner potatismjölsblandningen i körsbären, rör om ordentligt. Ställ kastrullen på värmen igen och låt sjuda upp samtidigt som du rör om hela tiden så att det inte blir klumpar. När kompotten precis har tjocknat drar du den av värmen.  Låt såväl kompotten som pajskalet svalna lite medan du gör mandelsmulet:IMG_2160

Lägg de skållade mandlarna i en matberedare tillsammans med sockret. Kör så att mandlarna hackas, men fortfarande har en del mandelbitar i sig. Tillsätt mjöl, smör, sirap och ev. vaniljpulver. Kör matberedaren så att degen blir smulig och nästan precis går ihop till en deg. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl eller smör för att få rätt konsistens.

Häll körsbärskompotten i det förgräddade pajskalet och toppa med mandelsmulet i ett jämnt lager ovanpå. Ställ pajen i ugnen i 175 grader och grädda i ca 30 minuter tills mandlesmulet blivit vackert gyllene och frasigt.

Servera pajen varm, ljummen eller kall – gärna med lösvispad grädde smaksatt med kanel eller rom.

Bon appétit önskas med matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera