Ugnsstekt lax med umamisås

2226574

Jag har på senaste tiden varit helt galen i kapris, och då menar jag inte den där vanliga inlagd i lag utan den italienska som ligger i salt. Den kaprisen är en aning större och vackrare, nästan lite droppformad och har underbara smaknoter av viol och citronskal. Man måste skölja ordentligt och laka ur i kallt vatten ett tag, annars blir det för salt. Här fick kaprisen sällskap av finhackad schalottenlök, sardellfiléer, örter och citronsaft samt en liten gnutt chili som rördes ner i crème fraîche till en härlig sås full av umamismaker. Denna sås passar väldigt bra till både fisk och kött. Just kombinationen sardellfiléer och kött är ju klassisk i det italienska köket, 2226572ända sedan romartiden. Här har jag serverat såsen till lax som praktiskt och enkelt stekts i ugnen och serverats med kokt potatis och broccoli. Det blev en rätt som passar till både vardag och vid festligare tillfällen.

Du behöver för 4 personer:

4 bitar laxfilé

en klick smör

någon god krydda; örter eller annat att krydda laxen med2226570

potatis och broccoli eller vad du väljer att servera till

Till såsen:

1 burk crème fraîche (jag använder laktosfri från Valio)

2 msk kapris inlagd i salt (som sköljts noga), grovhackade

6-8 sardellfiléer, hackade

1 schalottenlök, finhackad

pressad citron av 1/2 citron

peppar

ev. lite chili

Gör så här:

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form som du smort med olja eller smör. Krydda laxen med de kryddor du har och 2226573föredrar. Jag tog örtkryddor, peppar och örtsalt. Ibland tar jag någon färdig god kryddblandning. Lägg en klick smör på varje laxbit. Om du har lite vitt vin är det gott att hälla en skvätt runt fisken. Ställ in formen i ugnen efter att du satt på potatisen för kokning, så fisken inte blir överstekt och därmed torr och tråkig.

Medan potatis respektive broccoli eller den grönsak du valt kokar och fisken steks i ugnen rör du ihop såsen: Blanda alla ingredienser till såsen och rör om ordentligt. Krydda gärna med färska örtkryddor som t.ex. persilja. Häll av potatisen och broccolin. Broccolin får hos mig en dos olivolja, potatisen skär jag i halvor och serverar med smör, peppar och salt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*