Påskens lammstek

10255215_10152204096390857_210797217495665847_n

Lammstek hör liksom påsken till, tycker jag. Det har ju sina historiska anledningar, men det är dessutom väldigt gott och en trevlig tradition. Praktiskt också att kunna göra i ordning mat för många i förväg att sedan njuta av. En påskmiddag i Katinkas Kitchen består därför gärna av lammstek, med potatisgratänger i portionsformar som fått extra bett av parmesan. Till serverar jag gärna ratatouille eller bara gröna bönor.

Smaksättningen består av vitlök, rosmarin och kanske även andra örtkryddor och ibland även lite rivet citronskal. Tillsammans med olivolja och salt som gnids in i lammsteken. Ju lägre stektemperatur desto saftigare kött, men det tar ju också längre tid. Lammsteken steker jag tills den har en innetemperatur på 57 grader, varefter den får vila ett tag innan den skärs upp.10014628_10152204097450857_4524778032646927976_n

Resterna kan man göra fantastiskt goda saker på; bara skiva upp köttet och servera kallt med något gott till brunch, lunch eller middag. Använda det i en omelett eller pastasås eller en indisksmakande curry. Eller som pålägg på fräscha smörgåsar för en picnic.

Du behöver för 4-6 personer:

1 benfri lammstek ca 1 kg (anpassa självklart mängden till antalet gäster)10255215_10152204097660857_3397900901439499470_n

1/2 dl olivolja

1 tsk salt

1/2 tsk peppar – gärna nymalen svart- eller blandpeppar

1-2 tsk rosmarin

ev. timjan och andra örtkryddor

ev. rivet skal av 1 citron

6-8 vitlöksklyftor

Gör så här:

Skala och skär vitlöksklyftorna längsmed så de blir som avlånga stavar som blir lättare att sticka in i steken lite här och var. Blanda örterna med olivolja, salt, peppar och ev. citronskal. Gnid in lammsteken med kryddoljan. Ställ in steken i ugnen som du förvärmt till den temperatur du valt att steka den i. Jag brukar som högst ha 175 grader när jag har lite mer bråttom. Då tar steken max en timme vanligtvis. Men börjar jag i god tid steker jag den gärna på 125 grader i längre tid så att den blir riktigt saftig och fin. Den som vill kan självklart steka på steken hastigt på hög värme i stekpanna innan den ställs in i ugnen, men det brukar jag bara göra när jag gör dekonstruerad stek som du kan läsa om i ett annat recept (som handlar om kalvstek men går att applicera även på lamm).

Medan steken blir klar i ugnen gör du de tillbehör du valt att servera till. Några tips som du finner recept på här på Katinkas Kitchen: potatisgratäng i kokott med parmesan, grönsakstorn av aubergine, tomat, zucchini och mozarella, ratatouille, grillad paprika, bönsallad, tomatsallad med eller utan fetaost, broccolimousse, blomkålsmousse, rödvinssås, kryddsmör i olika härliga varianter. Titta i kategorin ”tillbehör” respektive ”såser, röror & kryddsmör” i kolumnen här till höger för recept, tips och inspiration!

Antingen har du stuckit en stektermometer i steken som är med i ugnen hela tiden eller så har du en sådan där fantastisk stektermometer som man bara sticker in och får direkt svar på vad temperaturen är. Mycket praktiskt eftersom man kan sticka in den på flera ställen för att vara helt säker. När temperaturen som sagt var är 57 grader tar du genast ut steken. Tänk på att det går väldigt fort på slutet, så kolla hellre ofta så steken inte blir överstekt och torr och tråkig.

Ställ steken att vila ett ögonblick innan du skär upp den. Är du inte riktigt klar med dina tillbehör du valt att servera till lägger du folie över steken.

Skär upp steken och servera.

På bilden är den serverad med potatisgratängen i portionskokotter med parmesan samt grillad paprika som stekts i olivolja med lök och vitlök till ett härligt provencalskt grönsakstillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada påskhälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera