Lasagna

Lasagna är inte bara katten Gustafs favorit.

För några år sedan kunde jag inte förstå varför sonen helt plötsligt började tjata massor om att han var sugen på lasagna, men så upptäckte jag att barnen tittat på en film om katten Gustaf.

När jag lagar köttfärssås brukar jag göra en stor sats och frysa in det överblivna för att snabbt kunna göra en lasagna en annan dag.

Börja med att laga en god köttfärssås enligt ditt favoritrecept eller pröva detta oslagbart enkla och goda recept som faktiskt innehåller glögg. Det var nämligen en gång för många år sedan när dottern var liten och jag hade slut på rödvin som jag brukade ha i min köttfärssås. I mitt sommarskafferi hittade jag en kvarbliven flaska glögg, luktade på den och konstaterade att noterna påminde om de i épice riche – Tore Wretmans gamla kryddblandning som jag brukade ha i köttfärssåsen. Jag bestämde mig för att pröva. Sedan dess har vi alltid en flaska glögg eller två hemma att använda i köttfärssås, året om. Den ger en härligt fyllig smak och glöggen behöver inte reduceras som vinet. Den här såsen är snabblagad och ändå fyllig och mycket god.

Du behöver: 

Köttfärs, 400-500 gram

Vitlök, 1-5 klyftor efter smak

Olivolja till stekning

1-2 pkt passerade tomater

Tomatpuré, några msk

1 msk socker – gärna råsocker

½-1 dl glögg

God grönsaksbuljong (alt. riktigt bra köttbuljong och grönsaksbuljong) ½-1 tärning

örtkryddor (timjan, rosmarin, oregano – torkade eller färska)

Peppar

Till lasagnan behövs utöver köttfärssåsen en vit grundsås som ävenkallas  bèchamelsås:

30 gram smör

3 msk vetemjöl

5-6 dl mjölk (till lasagnan är det bra om såsen är ganska vätskig i konsistensen)

salt och peppar och ev. riven muskot till smaksättning

Gör så här: 

Fräs köttfärsen i olivolja. Tillsätt vitlöken och fräs ett tag till. Häll i glöggen och de passerade tomaterna samt tomatpurén. Smaksätt med kryddorna och lite socker (alltid socker när det är tomat i såsen) och lägg i buljongtärning. Låt puttra ihop under tiden som du kokar pastan. Några tag med pepparkvarnen och det är klart.

 

Gör såsen: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Drag av värmen och rör i mjölet. Rör ordentligt så inte blir klumpar. Rör i mjölk lite i taget. Övergå till vispning efter ett tag. Faktum är att för bästa resultat ska mjölken vara varm, men jag brukar köra genvägen att använda kall mjölk. Det blir lättare klumpar då, men om man har i lite mjölk i taget och verkligen rör ordentligt mellan varje skvätt mjölk så brukar resultatet bli helt okej. Ställ tillbaka kastrullen över mellanstark värme och rör ordentligt hela tiden så inte bränns fast i botten. Du kan inte lämna såsen för ett ögonblick. När den börjar tjockna drar du ner värmen och fortsätter röra medan den får koka ihop lite.

Eftersom béchamelsåsen hjälper till att mjuka upp lasagnaplattorna är det bra om den inte är riktigt så tjock som den vanligtvis brukar göras. En del tycker om att ha ost i såsen, eller lägga riven ost i lagren mellan lasagneplattorna. Personligen föredrar jag faktiskt lasagnan utan ost, men kanske med lite riven parmesan ovanpå vid slutet av gräddningen.

Monteringen:

Ta fram en lämplig ugnsform. Jag brukar ta en vanlig gratängform men tänker hela tiden att jag borde leta rätt på en bra lasagnaform med raka kanter. Om jag ska göra stor sats tar jag en djup ugnsplåt. Smörj formen eller plåten med smör eller olivolja. Börja med att hälla i béchamelsås så det täcker botten. Lägg därefter ett lager lasagneplattor i botten. Det finns numera sådana pastaplattor som inte behöver förvällas eller förkokas, vilket underlättar avsevärt. Lägg på ett lager köttfärssås och sedan mera béchamelsås, ett nytt lager pastaplattor och så vidare tills du tycker det blivit tillräckligt högt. Tänk på att den kan pösa upp lite, så det inte rinner över kanten om du fyller för högt i formen. Avsluta med ett lager béchamelsås och eventuellt ost. Ställ in i 175-200 grader i ugnen och låt baka i ca 30-40 minuter tills pastaplattorna är mjuka. Du kan behöva täcka över lasagnan mot slutet av tillagningen så den inte bränns. Jag tycker att lasagnan blir allra bäst om den lagas dagen innan den ska ätas. Det kan hur som helst vara en god idé att laga en stor sats så du kan frysa in och plocka fram för att värma upp till en annan middag eller ta en bit till lunch någon dag.

Man kan ju även göra varianter där man använder fetaost, eller rentav en vegetarisk variant med en god grönsakssås på tomatbas,  eller en med bladspenat, béchamelsås och gärna fårost.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsingar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera