Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med broccolimousse & citronpotatis

1557690_10152204264360857_5400792855519318720_n

Det här är en mycket lättlagad och god rätt som jag gjorde till en vardagsmiddag. Den lämpar sig särskilt väl att bjuda till exempel till påsk eller annars när man har många gäster. Laxen bakas i ugn i portionsbitar och serveras med len ljuvlig broccolimousse och citronpotatis. Citronpotatisen kan serveras varm, ljummen eller som en kall potatissallad och om du gräddar laxen strax innan servering kan du få till en under påskbuffé med små medel.

Du behöver för 6 personer:

1 kg laxfilé

örter

peppar

örtsalt

gärna vitt vin

smör

Broccolimoussen gör du enligt recept i eget inlägg

Citronpotatisen gör du också enligt recept i eget inlägg

Gör så här:

Börja med att koka potatisen. Lägg laxen i en ugnsfast form som du smort med olja eller smör. Krydda laxbitarna. Jag brukar ta örter, peppar och örtsalt eller någon färdig kryddblandning jag tycker passar till. Häll gärna en skvätt vitt vin vid laxen och lägg en liten klick smör på varje laxbit. Låt laxen stå åt sidan och vänta till strax innan servering, eftersom den går fort att tillaga. Den kan göras i ordning i god tid i förväg och stå i kylen och vänta. Ta då fram den ett tag innan du ska steka den i ugn.

Koka broccolin till moussen. Mixa den i enlighet med receptet. Låt moussen stå på låg värme så den hålls varm utan att bränna vid.

När potatisen och moussen är nästan klara ställer du in fisken och steker den i ca 15 minuter på 175 grader. När innertemperaturen är 45-50 grader är laxen perfekt.

Servera direkt med citronpotatisen och broccolimoussen och kanske en god tysk torr Riesling till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply