Gratinerade fikon med chèvre & prosciutto

IMG_7020

Den här busenkla förrätten blir löjligt god. Fikonen behöver inte ens vara av högsta kvalitet eftersom de blir saftiga och smakrika av att gratineras i ugnen med chèvre (eller fårost). Sedan serveras de med prosciutto eller jamón serrano eller någon annan god skinka och gärna några blad basilika.

Du behöver för 4 personer:

8-12 fikonIMG_7014

100 gram chèvre eller fårost

8-12 skivor prosciutto eller jamón serrano

färska basilikablad

olivolja att ringla över

salt och nymalen peppar

ev. några droppar god balsamvinägerIMG_7017

Gör så här:

Skölj fikonen och torka dem. Skär dem i kvartar men så de fortfarande håller ihop längst ner. Ställ dem på plåt eller ugnsfast om som du oljat in lite. Sära lite på klyftorna och smula chèvre eller fårost i dem. Salta och peppra lite, ringla olivolja över. Gratinera dem i 225 grader ca 15 minuter. Passa så de inte bränns. Lyft över dem på tallrikar och dekorera vackert med skinkan och basilikabladen. Tag några nya tag på pepparkvarnen avsluta med lite olivolja. Servera direkt, ev. med ett gott bröd.IMG_7015

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_7016

IMG_7014

Kommentera