Paj med kokos och lime

IMG_4446

Jag hade en färdig pajdeg från Picard i frysen, och började fundera på vad jag skulle kunna fylla den med när jag inte hade några av de mer vanliga ingredienserna till pajer. Vad finns i skafferiet..  – kokos, tänkte jag, och lime – och så började experimentet. En paj med saftig tropisk fyllning som är supergod som den är eller med lite glass, grädde eller några färska bär.

Du behöver:IMG_4452

En färdig pajdeg, eller så följer du receptet på bästa pajdegen för söta degar som du finner här på Katinkas Kitchen:) Det finns även en utmärkt glutenfri variant.

4 dl kokosflingor, gärna ekologiska

2 ägg, uppvispade

2 1/2 dl socker

75 gram smör, rumsvarmtIMG_4436

saft från 2 limefrukter & gärna rivet skal från 1 limefrukt

Gör så här:

Antingen gör du fyllningen för hand eller som jag i mixer – det gick otroligt fort och smidigt och har den ytterligare fördelen att kokosflingorna hackas sönder något vilket ger en lite krämigare fyllning. Rör det rumsvarma smöret tillsammans med sockret. Vispa upp äggen för hand vid sidan av och tillsätt dem. Blanda äggen med smörsockret och rör fluffigt. Häll i kokosen och rör runt. Tillsätt IMG_4440limejuicen, rör ihop till en smet. Om du gör i mixer: kör först smör och socker, tillsätt ägg och kör lite till och tillsätt därefter kokosen och limesaft och -skal och låt mixern stå och gå ett tag så du får en fluffig fin fyllning. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Pajskalet förgräddas lämpligen på ca 200-220 grader i ca 15-20 minuter så det har stelnat helt och börjat få fin färg utan att bli för bränd uppe på kanterna, sänk därefter temperaturen till 150 grader drygt. Grädda pajen 30 minuter, kolla så fyllningen inte är kladdig i mitten (äggen ska stelna).IMG_4447

Låt pajen svalna, servera med grädde, glass, bär, tropisk frukt eller bara som den är.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_4453

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera