Sydindisk kycklinggryta

2280795

I södra Indien använder man mycket kokos och lime, råvaror som hör hemma i dessa trakter och som ligger lite i smak mot det thailändska köket. Här har jag låtit strimlad kycklingfilé få ljuvliga smaker av ingefära, vitlök, schalottenlök, gurkmeja, chili, spiskummin, koriander, kokos och lime. Servera med ett gott ris och 2280794kokt broccoli eller någon annan grönsak eller sallad.

Du behöver för 4 personer:

4 kycklingfiléer, skurna i strimlor

1 gul lök, skalad och finhackad

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

6 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 röd chili, hackad

2-3 tsk gurkmeja22807962280797

1 tsk spiskummin

1/2 tsk mald koriander (fröna – finns på kryddburk)

ev. torkad chili eller anchochilipulver

saft från 2-3 limefrukter

1 burk kokosmjölk

en kruka färsk koriander

salt och peppar

olivolja eller ännu hellre kokosolja till stekning (ska vara väldigt nyttigt!)

Gör så här:

Stek schalottenlök, vitlök, ingefära och chili i oljan tills det blivit mjukt och glansigt men absolut inte tagit färg eller blivit bränt. Tillsätt gurkmejan – ta rikligt! Det är 2280795både nyttigt och gott. Tillsätt även spiskummin och malda korianderfrön. Tillsätt sedan kycklingbitarna och låt steka runt lite innan du häller på kokosmjölken. Vill du förbereda i god tid gör du klart hela såsen med kokosmjölken men inte kycklingen, och lägger i kycklingen så den bara precis blir färdigkokt innan serveringen. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med rikligt med färsk koriander. Servera med ris och kokt broccoli, gröna bönor eller en fräsch grönsallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera