Indisk fiskcurry m aubergine & sötpotatis

2285280

Ibland blir jag galet sugen på indiska smaker. Då menar jag inte mat från en indisk restaurang i Sverige, eftersom jag inte tycker de har så mycket gemensamt med den goda indiska mat jag ätit i New Delhi under mina flygvärdinnedagar. Jag lagar därför hellre min indiska mat själv och belönas med ljuvliga smaker och glada gäster.2285281

Här har jag gjort en curry med fisk inspirerad av sydindiska smaker, med ingredienser som kokosmjölk, lime, aubergine och sötpotatis. Aubergine passar väldigt bra till just fisk tycker jag och den här curryn blev mycket välbalanserad och uppskattad. Jag serverade rött ris till som både är vackert, nyttigt och mycket gott med sin lite22852822285283 fylligare nötiga smak. Ingredienslistan är lång, men låt dig inte avskräckas – det är lättare än man kan tro och väl värt insatsen!

Indisk mat är sällan fotogénique, men den här rätten är garanterat god! Vintips? En tysk Riesling är aldrig fel;) – särskilt till sådana här komplexa smaker. Rieslingen bryter igenom fint och är ett utmärkt val till nästan all kryddstark mat.

Du behöver till ca 4 personer:

2 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar

1 stor eller 2 små aubergine, tvättad och skuren i bitar

4 schalottenlökar, skalade och finhackade

6-8 vitlöksklyftor, skalade och hackade

4 cm färsk ingefära, skalad och 2285284finhackad

1 röd chili, tvättad och hackad

3 tsk gurkmeja

2 tsk mald spiskummin

1/2 tsk malda korianderfrön

1 liten kanelstång

ca 10 hela kryddnejlikor2285285

5 hela gröna kardemummakapslar (det finns faktisk även svart kardemumma!)

1 krm chiliflakes

1 krm anchochili

1 tsk paprikapulver

1-2 tsk mango-curry kryddblandning 2285286från Santa Maria

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk salt

2 limefrukter, saften av

600-800 gram fisk – jag tog Dorade, guldmakrill på svenska, som jag köpt fryst på Picard

2 burkar kokosmjölk2285287

2 buljongtärningar (jag använde ekologisk grönsaksbuljong)

2-3 msk kokosolja (finns på burk och är väldigt nyttigt) eller annan olja till stekningen

1/2 tsk socker, gärna råsocker

rött ris (eller vanligt ris) som kokas enligt anvisning på förpackningen2285292

mango chutney och gärna lime pickle till servering (finns på burk i välsorterade livsmedelsaffärer eller affärer med asiatiska specialiteter)

1 limefrukt skuren i klyftor till servering för vardera gäst

Gör så här:

Stek lök, vitlök, ingefära och chili på medelvärme i oljan så det blir mjukt utan att ta färg. Tillsätt sötpotatisen, gurkmejan och paprikapulvret samt spiskummin och stek ett tag till. Tillsätt sedan även auberginen, rör runt, häll på kokosmjölken och tillsätt resten av kryddorna, sockret samt buljongen. Pressa i saft från den ena limefrukten, lägg gärna i den ena halvan att koka med. Tvätta skalet noga innan och använd helst ekologisk lime.

Under tiden som curryn puttrar lägger du upp dina fiskfiléer och kryddar dem med gurkmeja, peppar, salt och mangocurryblandingen. När såsen kokt färdigt och du smakat av så att smakerna är väl balanserade och pressat i mer lime, smakat av med kryddor och salt och känner dig nöjd med såväl smak som konsistens lägger du fiskfiléerna högst upp i såsen och slevar lite sås över varje fiskbit. Låt fisken sjuda i ca 5 minuter så den precis blir genomkokt utan att koka sönder eller blir överkokt. Servera direkt med ditt ris och kanske en sallad samt tillbehören.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*