Frittata med rökt lax, chèvre och salladslök

2294443

Frittatas är helt enkelt fantastiska små skapelser – de är oerhört lätta att svänga ihop, ett mycket praktiskt sätt att använda rester och därtill både goda och vackra. Italienarna är ju mästare på att hålla det enkelt men vidunderligt gott. Här har jag gjort en frittata med svensk-franska förtecken och lätt vårkänsla. Den har fyllts med överbliven kokt potatis, chèvre, rökt lax och toppats med strimlad salladslök. Passar utmärkt som brunch, lunch eller rentav middag – året om.

Du behöver för 4 personer:2294444

ca 5 kokta potatisar, skurna i bitar

olivolja

kryddor efter tycke och smak

8 ägg

2 msk vatten

peppar

salt

örtkryddor som herbes de Provence alt. timjan och basilika

100 gram chèvre

1 paket rökt lax i skivor

några stjälkar salladslök, noggrant tvättade och strimlade

Gärna färsk basilika att dekorera med

Gör så här:

Stek den uppskurna potatisen i olivolja och kryddor. Jag tog blandad peppar, lite chili explosion, örtsalt och blandade örter.

Vispa försiktigt ihop äggen med vattnet i en bunke. Äggen ska gå ihop men inte slås sönder, eftersom det är omelett och inte äggröra vi gör:) Häll äggvispet över potatisen i stekpannan, dra genast ner värmen till låg. Lyft äggstanningen försiktigt om och om igen runt om så att löst äggvisp rinner ner i pannan och kan stelna. Efter ett tag lägger du på ett lock och låter det steka så det blir varmt och stelnar, men utan att ta färg och bli bränt i botten. Smula getosten (chèvren) över, krydda med peppar och örter. När din omelett/frittata stelnat lägger du laxskivorna över och strör salladslöken över det hela. Dekorera med basilika och servera direkt, gärna med en fräsch sallad.

Buon appétito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera