Pannbröd med rosmarin

IMG_2383

I Italien finns det hela häckar av rosmarin som är en av mina favoritkryddor. Den har jag gärna i pastasåser, smaksätter grillat och ger här smak åt ett härligt lättgjort pannbröd som snabbt svängs ihop och gläder hela familjen. Vi hittade ett saltat alpsmör som var riktigt gott, efter det mer ostsmakande fadda vanliga smöret här nere.

Det kan låta konstigt att det ska vara varmt vatten när man gör de här pannbröden, men resultatet blir mycket bättre och degen mer lätthanterlig. Jag lärde mig det av receptet på de indiska pannbröden, chapatis.

Veganerna får bortse från salsiccian på bilden:)

Du behöver för ca 4 personer:

6 dl mjöl (jag blandade kamutvete och stenmalet vetemjöl)

1 tsk havssalt

en näve färsk rosmarin, hackad

1 msk olivolja

ca 2 1/2 dl varmt vatten

Gör så här:IMG_2381

Blanda mjöl, salt och rosmarin i en bunke. Tillsätt olivoljan först och sedan vatten direkt. Ta lite i taget. Rör ihop till en smidig deg. Det brukar vara bäst att göra med händerna. När du fått en smidig deg delar du den i åtta delar. Rulla varje del till en boll som du doppar i mjöl och plattar ut. Det gör inget att det är en del mjöl på utsidan.

Värm upp en stekpanna eller gjutjärnspanna till mellanhög temperatur. Lägg i tre-fyra pannbröd i taget och stek på medelhög värme tills de får fin färg och börjar bubbla sig lite. Vänd och stek klart på andra sidan. De ska vara genomstekta men inte ha blivit för torra. Du kan behöva justera värmen så bröden inte blir brända.IMG_2378

Servera direkt med ett gott smör, som tillbehör till din frukost, lunch eller middag.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_2380

Kommentera