Tiramisu – en italiensk efterrätt

IMG_2564

Det här är en klassisk italiensk efterrätt. Namnet betyder ”dra upp mig”. När jag har surfat runt för att läsa om den på italienska hemsidor verkar det som om man för en gångs skulle inte riktigt kan slå fast vilken region den här rätten kommer ifrån. Alla vill göra anspråk på att vara den region som uppfunnit den. Hur som helst är det en väldigt god efterrätt som inte är så svår att göra som det kan verka. För mig var det här tidigare en rätt som kanske fanns i någon variant på italienska IMG_2563restauranger i Sverige, men framför allt det jag åt när jag var i Italien. Nu är det lätt att hitta både mascarpone och de speciella savoyardekexen som den är gjord av. Jag har faktiskt till och med hittat glutenfria sådana i Sverige.

Min italienska väninna som jag fått receptet från säger att hon även gör en variant på ananas på sommaren. Jag tänkte försöka mig på en än mer tropisk variant framöver som jag återkommer om vid ett senare tillfälle i sommar.

Tiramisun på bilden är mitt första försök att göra denna efterrätt, och jag hade ingen lämplig form. Nästa gång kommer jag se till att ha tunnare lager kräm i början och sedan avsluta med ett lite tjockare lager. Jag kommer också använda starkare espressokaffe, eftersom för mycket kaffe gör tiramisun blöt, men man vill ha den rika fylliga smaken, gärna förstärkt med en god kaffelikör eller rom eller konjak.

Du behöver för ca 6-8 personer:

5 ägg, delade i gulor och vitor

100 gram socker

en nypa salt till äggvitorna

500 gram mascarpone

ca 400 gram savoyardekex

3 koppar starkt kaffe att doppa kexen i – jag tar stark espresso

gärna lite kaffelikör att blanda i kaffedoppet:)

kakao att pudra över – ju bättre kvalitet desto bättre slutresultat!

Gör så här:

Börja med att koka kaffet så det hinner svalna.

Vispa äggulorna med hälften av sockret till poröst skum, vispa därefter i mascarponen. Eftersom mascarponen lätt har klumpar kan det vara bra att först röra den jämn och sedan röra ner äggvispet i den släta mascarponen.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Tillsätt den återstående mängden socker och vispa tills vitorna blivit riktigt styva. Vänd ner äggviteskummet i äggule-mascarponeskummet och rör försiktigt ihop så det blir en jämn tjock smet. Här har du din ”crema” till din tiramisu.

Ta fram en form som du ska göra din tiramisu i. Doppa savoyard-kexen ett och ett i kaffet, ev. förstärkt med kaffelikören, och lägg dem i formen så de täcker botten på formen. Doppa bara helt lätt så att botten suger upp lite kaffe – de suger väldigt snabbt och om du doppar hela eller för länge blir tiramisun för blöt. Lägg på ett lager kräm, släta till med en sked eller slickepot. Pudra ett lager kakao över. Lägg därefter ett nytt lager kaffedoppade kex över krämlagret, bred ett nytt lager kräm över och pudra kakao över. Fortsätt så tills krämen och kexen tar slut. Du ska avsluta med ett lager kräm som pudras med kakao. Ställ din tiramisu att svalna och ”mogna” i några timmar eller över natt i kylen.

Servera och njut!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera