Frittata med zucchini och tomater

IMG_2639

Frittata, italiensk öppen omelett fylld med nästan vad som helst, är ett fantastiskt sätt att ta tillvara rester. Här har jag tagit de goda resterna av babyzucchini som stekts med tomater och annat gott från dagen innan. Servera som den är eller med kallskuret eller mer rester – vegetarianen skippar det kallskurna:)

Du behöver för ca 4 personer:

resterna av zucchini-tomaterna
IMG_2638

ev. lite extra tomat, tvättad och skuren i bitar

6-7 ägg

1 msk vatten att vispa ihop äggen med

salt och peppar

färska örter, t.ex. timjan och basilika och ev. rosmarin

1 gul lök eller schalottenlök, skalad och finhackadIMG_2640

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade/skivade

några msk olivolja till stekning och ytterligare lite att ringla över efteråt

ev. lite chili – färsk eller torkad

ev. rester av den grillade kycklingen eller andra rester

Gör så här:

Hetta upp olivolja till medellåg värme. Stek lök och vitlök så den blir mjuk och glansig utan att bli bränd. IMG_2637Tillsätt zucchiniröran och ev. mer hackad tomat. Krydda med salt och peppar och ev. chili.

Vispa ihop äggen och vattnet med en gaffel. Vispa med ganska stora rörelser så äggen går ihop utan att slås sönder, annars får du äggröra snarare än omelett. Höj värmen på grönsaksröran i stekpannan och häll äggvispet över grönsakerna samtidigt som du sänker värmen. Lyft försiktigt med en gaffel eller stekspade omeletten lite varstans och runt kanterna så att äggsmeten rinner ner mot bottnen och kan stelna. Gör detta försiktigt – åter för att du ska få en omelett och inte äggröra. När omeletten börjar stelna men fortfarande är lite lös på ovansidan ser du till att värmen är den lägsta möjliga och lägger ett lock över din frittata. Låt den stå ett tag så den stelnar utan att brännas i botten. Servera direkt, gärna med en sallad och kanske kallskuret.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska sommarKitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera