Pasta di Lanciano

IMG_2659

Den här pastarätten uppfann en sommar i våningen vi hyrde i Lanciano. Det var måndag och många restauranger är då stängda, dessutom var vi trötta och behövde packa upp efter omflyttningen från kusten till denna lilla pärla till stad. Det blev en pastarätt fullspäckad av härliga umamismaker av soltorkade tomater, sardellfiléer, kapris och underbar långlagrad parmesan. Du måste pröva den!

Resterna åt vi nästa dag som pastasallad med cocktailtomater (pomodorini) och prosciutto – supergott och fräscht!

Du behöver för ca 4 personer:IMG_2661

ca 15-20 soltorkade tomater som blötlagts i hett vatten och sedan sköljts i kallt vatten, strimlade

4 vitlöksklyftor, skalade och skivade

1 gul lök eller schalottenlök, skalad och strimlad

ca 15 sardellfiléer i olja (helst olivolja), finhackade

det finrivna skalet från 1/2 – 1 citron

saften från 1/2 – 1 citron

4 msk kapris, helst den saltinlagda – blötlagd

nymald svartpeppar

rosmarin, helst färsk, hackad

ca 1 1/2 dl riven parmesan

olivolja till stekning samt att ringla över innan servering

pasta efter tillgång och smak – jag tog glutenfri fusilli

Gör så här:IMG_2660

Hetta upp olivoljan till medellåg värme. Stek löken och vitlöken så den blir mjuk och glansig men inte bränd och bitter. Tillsätt sardellfiléerna och citronsaft samt de blötlagda strimlade soltorkade tomaterna. Krydda med rosmarin och peppar samt citronskal. Tillsätt även kaprisen. Rör runt så allt blir varmt. Häll i den nykokta pastan, rör runt och tillsätt den rivna parmesanen. Jag lade parmesanen i en serveringsskål och hällde pastan i stekpannan med såsen, rörde runt och hällde därefter det hela i skålen med parmesanen och blandade runt. Ringla olivolja över, peppra lite till och servera direkt.bild-17

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera