Italiensk chokladmousse med apelsin

IMG_2553

Ja, jag har gjort chokladmousse med apelsin tidigare, spanska apelsiner närmare bestämt. Men det här är italienska apelsiner(!) och dessutom gjordes chokladmoussen på mörk choklad med havssalt, eftersom det var den enda mörka choklad jag kunde finna i affären. Det blev en väldigt god och uppskattad efterrätt som jag snart ska göra om. Vackert blir det också, särskilt med en dekorativ apelsinskiva på.

Du behöver för ca 4-5 personer:IMG_2546

100 gram mörk choklad av god kvalitet, gärna Linds mörka 70 % med havssalt

3 äggvitor (några droppar citron eller en nypa salt för att vitorna lättare ska styvna)

3 msk strösocker – hälften i äggulorna och hälften i vitorna mot slutet av vispningenIMG_2550

3 äggulor

saft och skal från 1 1/2 – 2 apelsiner

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull som du ställer på lägsta värmen på en platta på spisen. (även om många förespråkar att smälta choklad i vattenbad vill jag avråda från det eftersom det lätt dels blir för varmt men framför allt lätt kommer vattenånga i IMG_2545chokladen och då skär den sig!). Har du som jag här i Italien gasspis passar du extra noga, rör hela tiden och håller ibland upp kastrullen en bit från lågan så det inte blir för varmt.

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna, gärna någon droppe citronsaft och en knivsudd salt till ett fast skum. Vispa mot slutet i hälften av sockret så äggvitevispet blir styvt och lite glansigt och därmed håller bättre. Vispa gulorna för sig med andra halvan av sockret.

Ta den smälta chokladen från värmen, låt svalna ett litet tag och rör ner i äggulevispet. Blanda i IMG_2553apelsinsaften och det finrivna apelsinskalet.

Rör ner hälften av vitorna i chokladsmeten. Vänd därefter ner resten.

Fördela moussen i koppar, täck med plastfolie och låt stå kallt i minst en halvtimme innan servering.

Servera moussen och dekorera gärna med apelsinskivor eller hinnfria apelsinklyftor.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera