Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta soltorkade tomater, spenat & sardeller

IMG_6877

Här kommer ytterligare ett recept som skapades med lathet och begränsning som driver kreativiteten. I kylen fanns: sardellfiléer, parmesan, soltorkade tomater, sedvanlig vitlök och schalottenlök samt färsk babyspenat och en citron. Det blev en ny favoritpasta, som jag gärna gör snart igen – full med härliga umamismaker, italiensk karaktär och vackra färger.

Jag använde en suverän glutenfri pasta IMG_6872jag hittat i Italien, märket heter Garofalo och pastan är gjord på majs, quinoa och rismjöl. Det är den glutenfria pasta jag hittat som mest liknar vanlig pasta i såväl smak som konsistens och jag uppmanar alla handlare att snarast köpa in den till sina konsumenters fromma. I Italien är utbudet på glutenfri pasta förvånansvärt gott, till och med Barilla har en utmärkt glutenfri pasta som finns i alla affärer. Den IMG_6876bästa glutenfria pasta jag hittills hittat i svenska affärer är den från tyska Schär. I tillägg till det här skrivna om pasta kan jag glatt konstatera att det italienska märket Biori har utmärkt glutenfri pasta på bovete eller råris som är riktigt bra. Den som vill vara ännu nyttigare väljer quinoa i stället.

Du behöver för ca 4 personer:
1 påse eller ca 20 soltorkade tomater

4-6 vitlöksklyftor, skalade och skivade

1-2 schalottenlökar, skalade och strimlade

ca 15-20 sardellfiléer, skurna i små bitar

4 msk olivolja

rivet skal av 1 citron

1 dl vitt vin

2 små påsar eller 1 stor påse babyspenat eller färsk bladspenat

örtkryddor – t.ex. timjan eller citrontimjan

peppar, gärna nymalen

ev. salt, men det brukar inte behövas eftersom såväl soltorkade tomater, sardeller och parmesan ger en hel del sältaIMG_6875

pasta efter tillgång, tycke och smak

ca 1-2 dl riven parmesan till servering

Gör så här:

Börja med att blötlägga de soltorkade tomaterna i hett vatten. Gör om proceduren en gång till, låt rinna av i durkslag eller sil och skölj med kallt vatten. Strimla dem. Sätt på pastavattnet och koka pastan under tiden som du gör såsen.

Hetta upp olivoljan på ganska låg värme, stek vitlöken försiktigt så den snarare kokar och smakerna frigörs och blir milda och fina. Tillsätt schalottenlöken, låt steka mjuk utan att ta färg. Höj värmen något och tillsätt sardellfiléerna och vinet, de soltorkade tomaterna samt det finrivna citronskalet. Krydda med peppar och örter. Häll gärna på lite av oljan som sardellfiléerna legat i. Låt puttra ihop något. Precis innan servering tillsätter du bladspenaten och stänger av värmen. Rör försiktigt runt så att spenaten blandas i men inte vissnar ihop alldeles. Vänd ner den nykokta pastan som du kokat al dente. Vänd runt ordentligt så att pastan täcks av den mustiga goda såsen. Servera med parmesanosten.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen åter i Sverige:)

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply