Glutenfri blåbärspaj

IMG_3176

Nu har jag för första gången lyckats få till en glutenfri pajdeg som faktiskt smakar gott och beter sig vettigt. Den förgräddades och fylldes med blåbär, kryddade med citronskal och toppades med glutenfri smuldeg. Supergott!

Du behöver till en pajform på ca 20 cm:

Till pajdegen:

1 1/2 dl durramjölIMG_3174

1 1/2 dl rismjöl

1 dl mandelmjöl

3 msk socker

lite vanilj eller vaniljsocker

gärna 1 krm mald kardemumma

125 gram smörIMG_3168

1 msk iskallt vatten

Till fyllningen:

2 paket frysta blåbär (1/2 kg blåbär)

rivet skal av en citron eller lime som du tvättat noga i varmt vatten

1-2 msk florsocker

2-3 msk potatismjölIMG_3169

Till smuldegen:

3 dl havregryn

1 dl mandelmjöl

3/4 dl socker

100 gram smör

1/2 tsk vaniljsockerIMG_3170

1/2 tsk mald kardemumma

Gör så här:

Om du använder frysta blåbär börjar du med att ta fram dem och häller dem i en skål eller i ett djupt fat så de tinar. Använder du färska blåbär rensar du dem.

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen, tillsätt det kalla smöret skuret i bitar, nyp ihop med fingrarna eller IMG_3172kör i en matberedare så det blir en enhetlig smulig massa. Tillsätt ägget som du vispat upp. Tillsätt därefter vattnet försiktigt – kanske behöver du inte använda allt. Degen ska bli smidig och inte för hård men heller inte kladdig. Tryck ut degen i pajformen och ställ den kallt i kylen i 30 minuter.

Under tiden gör du i ordning smuldegen: kör havregryn och mandelmjöl tillsammans med sockret, vanilj och kardemummai matberedaren så havregrynen smulas sönder lite. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör ett tag till tills du fått en bra smuldegskonsistens. Ställ åt sidan så länge.IMG_3171

Förgrädda pajskalet i 15-20 minuter så det stelnar och får fin gyllene färg. Ta ut pajskalet och låt det svalna en aning. Pudra potatismjöl i botten, lägg på blåbären utan saften (den kan du dricka upp – gott och nyttigt!). Pudra mer potatismjöl över – om du använder färska blåbär räcker det med en ganska liten mängd potatismjöl medan det går åt mer till de frysta som är mer vätskeartade. Pudra även florsocker över och riv över citron- eller limeskal.

Smula smuldegen över blåbären i ett jämnt lager. Grädda i ca 170 grader i 25-30 minuter.IMG_3173

Servera med vaniljglass eller grädde.

Mycket sommarnjutning och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_3177

 

Kommentera