Glutenfri smuldeg

IMG_3174

Jag har tidigare skrivit receptet på glutenfri supergod smuldeg med havre och hasselnötter. Tyvärr har jag sedan dess blivit superallergisk mot hasselnötter, och har därför här utvecklat ett recept utan hasselnötter, men med lite mandelmjöl. Den här smuldegen blir väldigt bra i konsistensen och smakar mycket gott. Gör en smulpaj med eller utan pajdeg i botten och fyll pajen med blåbär, rabarber, jordgubbar och rabarber, hallon, äpplen….IMG_3172

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter:

3 dl havregryn

1 dl mandelmjöl

3/4 dl socker (jag tar finkornigt råsocker)

1/2 tsk äkta vaniljsocker

gärna 1 krm mald kardemumma (jag har hela kardemummafrön på pepparkvarn och mal direkt för extra IMG_3171god smak)

100 gram smör

Gör så här:

Kör havregrynen, mandelmjölet och sockret en stund i matberedaren så att havregrynen slås sönder. Tillsätt vanilj, kardemumma och kallt smör skuret i bitar. Kör matberedaren tills degen blandats. Den ska nästan ha gått ihop och ha en tendens att smula sig. Smula den över din paj. Grädda pajen i 175 grader i 20-30 minuter IMG_3173– den ska bli vackert gyllenbrun och frasig men inte bränd. Servera varm, ljummen eller kall – gärna med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde. Grädden brukar jag lösvispa och smaksätta med vanilj eller konjak. Konjaksgrädden brukar sönerna kalla för mandelgrädde, underligt nog:)

Mycket glädje med smulbaket och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera