Mufletter fulla av umami

IMG_3165Det här är små mumsiga mini-omeletter som nästan är som pastejer. De görs i muffinsformar och har därför fått namnet mufletter. Smaksättningen kom till av det som fanns hemma; fryst bladspenat, soltorkade tomater och riven parmesan. Enkelt och gott och dessutom fullt av mumsig umami! Den som inte har muffinsformar kan göra omeletten i stekpanna, som en frittata. Då häller du äggvispet över de stekta grönsakerna och IMG_3161tillsätter parmesanen i omeletten under tillagningen. IMG_3163IMG_3162

Jag serverade dem med ruccola och en tomatsalsa på cocktailtomater, olivolja, salt och basilika.

Du behöver för 4 personer:

7-8 ägg, lätt uppvispade med 1 liten sked vattenIMG_3164

200 gram bladspenat

ca 10-15 soltorkade tomater

1 schalottenlök

1 vitlök

örtkryddor (jag tog färsk timjan)

peppar och saltIMG_3166

olivolja till stekning och smörjning av muffinsplåten

1 dl riven parmesan

Sallad till servering

Gör så här:

Börja med att blötlägga de soltorkade tomaterna – först i hett vatten, låt dem stå några minuter, skölj ett varv till med hett vatten och sist med kallt vatten. Skär tomaterna i strimlor. Hacka löken och vitlöken.

Hetta upp oljan till medellåg temperatur i en stekpanna, stek lök och vitlök glansig och mjuk utan att den tar färg. Lägg i den frysta bladspenaten. Värm tills spenaten tinat – det brukar gå lättare med ett lock på, rör om då och då.

Vispa försiktigt ihop äggen – de ska inte blir äggröra, utan ska fortfarande ha en viskositet i sig. Tillsätt det avsvalnade grönsaksfräset samt riven parmesan. Häll smeten i den smorda muffinsplåten. Grädda i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. De pöser upp lite under gräddningen och ska bli genomstekta och gyllenbruna utan att bli brända. Servera direkt med sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera