Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kalvgryta – god och enkel

2367235

För några år sedan när vidkommit hem från Italien skulle vi göra scaloppine al limone – en storfavorit hos oss – och jag gick till affären för att leta efter lämplig bit kalvkött. Fast det är ju inte så lätt att hitta scaloppine i Sverige, så jag köpte något som hette kalvrygg. Det såg bra ut i förpackningen men vi upptäckte att det var mindre lämpat för just scaloppine eftersom det var svårt att få ut hela lite större skivor. Maken sprang iväg till en ordentlig kötthandlare och middagen blev räddad.

Ryggbiten använde jag i stället till den här grytan som blev vår utmärkta söndagmiddag. Min tanke var att göra en slags kalvgryta marengo, men jag 2367228saknade en del ingredienser och improviserade i stället fram den här grytan som blev riktigt lyckad. Familjen säger att jag gärna får göra den snart igen:) Servera den med ris eller potatis alternativt med bara bröd eller helt enkelt som den är med någon kokt grönsak eller sallad.

Du behöver för 4 personer:

800 gram kalvkött, skuret i bitar om ca 2 x 2 cm2367229

1 ganska stor gul lök, skalad och finhackad

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

10 hela svartpepparkorn

1 lagerblad

ca 1 1/2 cm ingefära, skalad och finhackad2367231

paprikapulver

svartpeppar

vitpeppar

salt

timjan (gärna färsk)

rosmarin2367233

salvia

4 dl vitt vin

1 paket passerade tomater

1 msk tomatpuré

ev. 2 tsk råsocker, farin eller muscavado för fyllig smak

mjöl att pudra köttet med (jag tog glutenfritt mjöl)2367227

köttbuljong eller fond från flaska eller the real stuff:)

vegetarisk buljong (jag tog buljongtärning)

ca 10 droppar kelpamare (en naturlig smaksättare med umami som brukar finnas på hälsokostavdelningar)

olivolja till stekning av köttet

olivolja några msk smör till stekning av löken

Gör så här:

Hetta upp olivolja och smör i en gryta, stek lök, schalottenlök och vitlök tillsammans med ingefäran på medellåg värme så att löken blir glansig och lite genomskinlig. Tillsätt även örtkryddorna och de hela pepparkornen samt lagerblad. Rör om då och då.

Under tiden steker du köttet i olivolja i en stekpanna på ganska hög temperatur. Krydda köttet med paprikapulver, vit- och svartpeppar samt salt. Pudra med lite mjöl. Stek så köttet får fin färg men inte blir genomstekt. Det ska koka i grytan i stället. Lägg det stekta köttet i grytan allt eftersom.

Häll vinet över löken. Låt puttra ihop på ganska hög värme så vinet reduceras något. Tillsätt tomat, tomatpuré och buljong eller fond. Tillsätt även kelpamare. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i ca 30 minuter. Smaka av och se till att köttet är bra kokt. Servera med det tillbehör du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply